Μιλτιάδης Καρύδης, ο διάσημος αρχιμουσικός από το Μυλοπόταμο των Κυθήρων

Είναι μια προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία. Ο παππούς του, Παναγιώτης Καρύδης επιπλοποιός από την Κάτω Χώρα του Μυλοποτάμου, μετανάστευσε στη Σμύρνη, όπου γεννήθηκε ο Ξενοφών, πατέρας του Μιλτιάδη, έμπορος καπνών. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ο Ξενοφών βρέθηκε στο Γκντάνσκ της Πολωνίας, όπου παντρεύτηκε την ελληνογερμανίδα Μπάρμπαρα Φουξ με την οποία απέκτησε το Μιλτιάδη και τον Αριστείδη, το σκηνοθέτη, σύζυγο της Μάρως Κοντού.

Ο Μιλτιάδης ορφανός από μητέρα μεγάλωσε στην Αθήνα κοντά στη θεία του Βασιλεία Καρύδη και εκδηλώνει την κλίση του στη μουσική. Στο Εθνικό Ωδείο ο Μανώλης Καλομοίρης ανεκάλυψε το ταλέντο του και διέβλεψε την εξέλιξή του.

Το 1942, μεσούντος του πολέμου, 19 ετών αναχωρεί για τη Βιέννη για ανώτερες μουσικές σπουδές. Εκεί εδιώχθη από το ναζιστικό καθεστώς και απεβλήθη από τη Μουσική Ακαδημία. Με τη λήξη του πολέμου συνέχισε τις σπουδές του στη Βιέννη με δασκάλους τον Φον Κάραγιαν, τον Σβαρόφσκυ κ.α. και πήρε το δίπλωμά του το 1947. Ήταν μαέστρος στις όπερες του Γκράτς, της Κολωνίας, της Βιέννης, μαέστρος του ραδιοσταθμού της Κοπεγχάγης, διηύθυνε προσκεκλημένος μαέστρος στο Μόναχο, στη Φλωρεντία, στο Μπουένος Άιρες, στην Πράγα, στην Ιαπωνία, στην Κορέα κ.α.

Το 1964 1966 εμφανίστηκε στο Ηρώδειο και γράφτηκαν διθυραμβικές κριτικές. Αναγνωρίστηκε από τους απαιτητικούς Γερμανούς, Αυστριακούς, Ούγγρους και λοιπούς Ευρωπαίους, διηύθυνε πάνω από 120 διαφορετικές συμφωνικές ορχήστρες και 100 χορωδίες σε Ευρώπη Αμερική και Ασία. Μιλούσε 14 γλώσσες. Τιμήθηκε από τους Γερμανούς με το Γερμανικό τίτλο του Generalmusik director, από του Αυστριακούς με τον Αυστριακό τίτλο του Professor και παρασημοφορήθηκε από την Αυστριακή κυβέρνηση για τη μεγάλη προσφορά του στη μουσική. Το 1991 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Διατηρούσε σπίτι στην Αθήνα και στην Ερμιόνη.Το 1995 ανέλαβε τη γενική Δ/νση των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ. Πέθανε στην Αθήνα στο ΚΑΤ το 1998 από εγκεφαλικό επεισόδιο που του συνέβη κατά τη διάρκεια δοκιμής στο Μέγαρο ύστερα από έντονη λογομαχία με ένα μουσικό της ορχήστρας.

Η κόρη του Αριστέα είναι καθηγήτρια στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης.

 

Διαβάστε επίσης...
1 Σχόλιο
  1. […] Ένα από αυτά, ο Ξενοφών, ασχολήθηκε με το εμπόριο καπνών. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή ο Ξενοφών βρέθηκε στο Γκντάνσκ της Πολωνίας, όπου παντρεύτηκε την Ελληνογερμανίδα Μπάρμπαρα Φούξ, με την οποία απέκτησε τον Αριστείδη (Ντίντη) το 1929 και το Μιλτιάδη, το διάσημο αρχιμουσικό και μαέστρο στις μεγα… […]

Αφήστε μια απάντηση