Μια τσιριγώτικη παρομοίωση Ομηρικής εμπνεύσεως

Στις παρομοιώσεις οι Τσιριγώτες είναι ασυναγώνιστοι. Ακούς κάποιον και αφηγείται και χρησιμοποιεί παρομοιώσεις που ζωντανεύουν την αφήγηση, την κάνουν πιο παραστατική και τονώνουν το ενδιαφέρον.

Εξ άλλου ο λαός μας έχει μια μακρά παράδοση από τα Ομηρικά Έπη, όπου οι αριστουργηματικές παρομοιώσεις είναι από τα ωραιότερα στολίδια. Στην παρομοίωση συνήθως παρατηρούμε μια εικόνα στην καθημερινότητα και την παρομοιάζομε με μια εικόνα από τη φύση.

Όποιοι έζησαν την εξοχή έχουν δει σφηκοφωλέα, ή μπουμπουροφωλέα. Μπούμπουρα στα Κύθηρα λέμε ένα είδος μεγάλης κοκκινόχρωμης σφήκας, που ρημάζει τα σταφύλια και κάνει μεγάλο βόμβο.

Οι αγρότες για την αντιμετώπιση των μπουμπούρων χρησιμοποιούν παγίδες, «τους μπουμπουρολόγους»

Όταν οι άνθρωποι ενοχλήσουν τη φωλιά των μπουμπούρων, τότε αυτοί «αναχαχαλώνουν» βγαίνουν όλοι έξω με θόρυβο και απειλητικές διαθέσεις για να προστατεύσουν το σπίτι τους.

Προ ετών, όταν ήταν σε εξέλιξη ο εξηλεκτρισμός των Κυθήρων, το συνεργείο της Δ.Ε.Η. πήγε να τοποθετήσει ένα στύλο μπροστά στο παράθυρο ενός σπιτιού. Ως ήτο επόμενον, οι ένοικοι του σπιτιού πεταχτήκαν όλοι μαζί έξω και φώναζαν και χειρονομούσαν και κινούνταν απειλητικά. Κάποιος παλιός Τσιριγώτης που απολάμβανε τη σκηνή, είπε «για δέτε μωρέ, κάνουνε σαν αναχαχαλωμένη μπουμπουροφωλέα!»

 

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση