ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ «ΠΑΡΑΓΚΑ 26» ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΥΘΗΡΩΝ

Στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ του Μ. Σαββάτου, 15 Απριλίου 2017, δημοσιεύθηκε ένα άρθρο του Σταύρου Τζίμα με θέμα την περιπέτεια δύο Ελλήνων ορθόδοξων κληρικών που κρατήθηκαν από τους ναζί κατά την Κατοχή στο διαβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου. Ο ένας εξ αυτών ήταν ο Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Γαλανόπουλος από τη Μαγούλα της Σπάρτης, ο οποίος κατά την έκρηξη του πολέμου υπηρετούσε εφημέριος στο Μόναχο, στον Ελληνορθόδοξο ναό Σαλβατορκίρχε (Μεταμόρφωση του Σωτήρος)

Αυτός ο πανέμορφος καθολικός ναός του 15ου αι. γοτθικού ρυθμού, παραχωρήθηκε το 1828 στους Έλληνες ορθόδοξους από το φιλέλληνα βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκο Α’, πατέρα του Όθωνα.

Όταν το εφιαλτικό πέπλο του ναζισμού απλώθηκε στην Ευρώπη, ο Γαλανόπουλος έκρυψε μια ραδιοφωνική κεραία στο πανύψηλο καμπαναριό του ναού και άκουγε καθημερινά τις εκπομπές του BBC. Μια μέρα, στις 23 Απριλίου 1942 τα ραδιογωνιόμετρα της Γκεστάπο εντόπισαν την κεραία και συνέλαβαν το Γαλανόπουλο πάνω στο καμπαναριό. Ο ατρόμητος Αρχιμανδρίτης, αφού ανακρίθηκε και βασανίστηκε άγρια, οδηγήθηκε στο Νταχάου, το διαβόητο κολαστήριο χιλιάδων ανθρώπων. Του χάραξαν στο μπράτσο τον αριθμό 59279 και τον έριξαν στην παράγκα 26, στο μπλοκ των ιερωμένων, όπου κρατούνταν ιερωμένοι ορθόδοξοι, καθολικοί και προτεστάντες. Εκεί κρατήθηκε 3 χρόνια κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Η εργασία του ήταν να ράβει μουσαμάδες.

Στις διηγήσεις του αργότερα στα Κύθηρα έλεγε ότι ένα φοβερό μαρτύριο ήταν οι ψείρες. Οι δήμιοι έριχναν πάνω στα πληγιασμένα κορμιά τους σκόνη, η οποία έτσουζε ανυπόφορα και οι κρατούμενοι δεν άντεχαν. Εκεί μέσα στην παράγκα εκτελούσαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα με άκρα μυστικότητα, τελούσαν τη Θεία λειτουργία και κοινωνούσαν τη θεία κοινωνία, την οποία εξασφάλιζε κρυφά ο Γαλανόπουλος. Με τη βοήθεια των συγκρατουμένων του έπλεξε ένα ωμοφόριο.

Στην ίδια παράγκα οι ναζί μετέφεραν από την Ελλάδα τον Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Χατζόπουλο, που συνελήφθη στην Κόρινθο για αντιστασιακή δράση. Το 1945, με τη λήξη του πολέμου, οι δύο Έλληνες κληρικοί απελευθερώθηκαν από τα Αμερικανικά στρατεύματα και γύρισαν στην Ελλάδα έχοντας χαραγμένους ανεξίτηλα στο μπράτσο τους αριθμούς της φρίκης. Ο Μελέτιος Γαλανόπουλος το 1956 εξελέγη Μητροπολίτης Κυθήρων, ο δε Δαμασκηνός Χατζόπουλος το 1950 εξελέγη Μητροπολίτης Τριφυλλίας.

Μάλιστα μια χρονιά ήρθε στα Κύθηρα στο πανηγύρι της Μυρτιδιώτισσας προσκεκλημένος από το Γαλανόπουλο, με τον οποίο συνδέθηκαν άρρηκτα στα χρόνια του διωγμού τους. Η κόλαση του Νταχάου χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη του Γαλανόπουλου και αναφερόταν συχνά σ’ αυτήν στις ομιλίες του και στις εγκυκλίους του.

Για την ιστορία να αναφέρομε ότι μετά τη σύλληψη του Γαλανόπουλου, τα κλειδιά του Ελληνορθόδοξου ναού του Μονάχου παραδόθηκαν στο διάσημο Έλληνα μαθηματικό Κωσταντίνο Καραθεοδωρή, ο οποίος εκείνη την εποχή δίδασκε στο Μόναχο. Σαν επίτροπος του ναού ο Καραθεοδωρής γλύτωσε το μνημείο από βλέψεις ξένων που εποφθαλμιούσαν τη χρήση του και έτσι μέχρι σήμερα παραμένει για τη χρήση των Ελληνορθόδοξων.

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

 

 

 

Πηγή Κυθηραϊκά
Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση