Λόγοι απουσίας μαθητών στα σχολεία της Αγγλοκρατίας στα Κύθηρα

Στα λεγόμενα «Αλληλοδιδακτικά Σχολεία» της Αγγλοκρατίας στα Κύθηρα η φοίτηση ήταν υποχρεωτική για τα αγόρια. Λειτουργούσαν και τους θερινούς μήνες, 8-9 ώρες την ημέρα, 6 μέρες την εβδομάδα, πρωί και απόγευμα, εκτός από το Σάββατο το απόγευμα. Οι αργίες ήταν 3 μέρες τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, 3 μέρες τα Θεοφάνια, των 3 Ιεραρχών, της Υπαπαντής, του αγίου Χαραλάμπους, στη γιορτή του βασιλιά της Αγγλίας, το Πάσχα κ.α.

Οι δάσκαλοι με μεγάλη σχολαστικότητα κάθε εβδομάδα έγραφαν απουσιολόγια και τα υπέβαλλαν στην Εκτελεστική Αστυνομία. Οι μαθητές προσκομίζανε στο σχολείο τους το δικαιολογητικό της απουσίας τους, το οποίο ήταν γραμμένο συνήθως από τον ιερέα της ενορίας, που ήταν και ο πιο εγγράμματος.

Οι λόγοι απουσίας των μαθητών, που ήταν από 6 μέχρι και 20 ετών και περισσότερο μερικές φορές, μας δίνουν μια εικόνα της εποχής:

Πυρέττεται

Ἔπασχε πονόμματον

Ἔπασχε πονοκέφαλον

Διότι εἶναι ἀσθενής ὁ πατήρ του καί τόν βοηθεῖ.

Δι’ ὑπηρεσίαν του

Πληρώνει την ἀγγαρείαν του

Ἐπέρασεν εἰς Ἅγιον Μηνᾶν

Δι’ὑποθέσεις του

Ἀσθενεῖ βαρέως

Εἰς τό Κριτήριον ἐγκαλούμενος

Διά συνοδείαν τῆς Ἁγίας Εἰκόνος

Λόγω ψύχρας και βροχῆς

Εἶναι εἰς τόν ἰατρόν διά τόν σεσηπότα πόδα του

Ἔχει τόν ρίγον

Ἀνεχώρησεν

Εἶναι κουτσός

Ἐπροσκαλέσθη διά μάρτυρας εἰς τά Κριτήρια

Ἦτον εἰς τήν πανήγυριν τοῦ Ἀγίου Κοσμᾶ

Εἰς Πουλιτσίαν

Ἡ ἡμίσεια ἑορτή

Ἡ ἡμίσεια βροχή

Η δικαιολογία «ἐπέρασε εἰς τόν ἅγιον Μηνά» σημαίνει ότι από την πρώτη βαθμίδα της εκπαίδευσης πέρασε στη δεύτερη, στο δευτερεύον σχολείο, το οποίο στεγαζόταν στο συγκρότημα του Λατινικού Μοναστηρίου του αγίου Μηνά (Σαν Μαρτίνο)

Η διατύπωση «ἡ ἡμισεία ἑορτή» ή «ἡ ἡμισεία βροχή» σημαίνει ότι ο μαθητής απουσίασε τη μισή μέρα από το σχολείο λόγω βροχής, ή λόγω εορτής.

 

Πηγή: Τοπικό Αρχείο Κυθήρων

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση