Λανσιέδες

Για τους εραστές της Τερψιχόρης πρέπει να πούμε ότι οι καντρίλιες, οι λανσιέδες και τα βαλς ήταν οι πιο αγαπημένοι χοροί στα αστικά σαλόνια του Μεσοπολέμου.

Οι λανσιέδες (λογχισταί) ειδικά είναι ο πιο ωραίος, ο πιο άνετος, ο πιο μεγαλοπρεπής και θεαματικός χορός. Χορεύεται με 4 ζευγάρια που στέκουν σταυρωτά και αντικριστά σχηματίζοντας 4γωνο. Είναι χορός Βικτωριανής εποχής, με πολλές φιγούρες, γρήγορος, κεφάτος, γεμάτος ρεβερέντσες και ιπποτικές ευγένειες. Μια φιγούρα είναι η γκράν ρεβεράνς, δηλαδή παρατεταμένη υπόκλιση, όσο χρειάστηκε ο Εγγλέζος καβαλιέρος της βασίλισσας της Αγγλίας για να μαζέψει την καλτσοδέτα της, που λύθηκε ξαφνικά πάνω στο χορό. Από τότε καθιερώθηκε και το παράσημο της περικνημίδας στους Άγγλους.

Από τις σημειώσεις μιας κυρίας στα Κύθηρα, που ήταν σε χορευτικό γκρουπ πριν από 80 χρόνια, αντιγράφω ένα απόσπασμα από την 1η φιγούρα των λανσιέδων. «…..Έναρξις: Ο κύριος του α΄ και η κυρία του β’ εξέρχονται μέχρι του μέσου (4 βήματα) και επανέρχονται εις τας θέσεις των (άλλα 4 βήματα) Εξέρχονται και πάλιν και κάμνουν τουρ και επανέρχονται εις τας θέσεις των εις 16 χρόνους. Έπειτα κινούνται ολόκληρα τα 2 ζεύγη α΄και β΄και διέρχεται το α΄ηνωμένον δια μέσου του αντιθέτου ζεύγους και έκαστον καταλαμβάνει την θέσιν του vis-a-vis του έπειτα επανέρχονται εις τας θέσεις των καθ’ όμοιον τρόπον. Μόλις φθάσουν εις τας θέσεις των θα χαιρετισθούν τα αγκαζέ μεταξύ τους και κάμνει έκαστος κλίσιν πλαγίως……»

 

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση