Κυθήριοι της Αλεξάνδρειας, εθελοντές στους Βαλκανικούς Πολέμους

Το Φεβρουάριο του 1913 το ατμόπλοιο ΠΑΤΡΙΣ Β’ προσήγγισε  στην Αλεξάνδρεια για να παραλάβει έφεδρους και εθελοντές για το Βαλκανικό Πόλεμο.

Με άκρατο ενθουσιασμό επιβιβάστηκαν περίπου 20 Κυθήριοι εθελοντές, αφήνοντας πίσω τους μαγαζιά, εργασίες, επιχειρήσεις, σπίτια, συγγενείς, για να συμμετάσχουν στον πόλεμο για την απελευθέρωση των αλύτρωτων Ελλήνων. Ανέβηκαν στο βαπόρι ζητωκραυγάζοντας, πετώντας ψηλά τα ψαθάκια τους, ενώ στην αποβάθρα τους κατευόδωναν οι συγγενείς και φίλοι φωνάζοντας «στα Γιάννενα, στα Γιάννενα!!» «η Μυρτιδιώτισσα μαζί σας!» «Να μας στείλετε χέλια από τη λίμνη των Ιωαννίνων!» «Χαιρετίσματα στον Αλή Πασά!»

Αυτοί οι Κυθήριοι από την Αλεξάνδρεια βρεθήκανε στο Μπιζάνι και επί 5 μήνες αντικρύζανε τα αιματοποτισμένα Γιάννενα. Ούτε τα κρυοπαγήματα, ούτε οι κακουχίες τους έκαναν να λυγίσουν, διότι από μικρά παιδιά άκουγαν για τα Γιάννενα, για τον Αλή Πασά, για τους αγώνες των Σουλιωτών, για τη λίμνη, για το Θανάση Βάγια. Έτσι αψηφώντας τους κινδύνους, με απέραντη ικανοποίηση εκτελέσανε το καθήκον στην πατρίδα. 

Πηγή: Εφημερίδα «Κυθηραϊκή Δράσις»

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Κυθηραϊκά

 

 

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση