Κυριακάτικος περίπατος στα Μητάτα

Ένας υπέροχος Κυριακάτικος περίπατος οργανώθηκε σήμερα το απόγευμα από τον Pyrgos house και Kythera Hiking στα Μητάτα, ένα από τα γραφικότερα χωριά των Κυθήρων (το αρχαιότερο) που επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις στον επισκέπτη.

Ο ιδανικός ξεναγός της περιοχής Γιάννης Πρωτοψάλτης-Μελισσοκόμος οδήγησε τους περιπατητές από την πλατεία των Μητάτων στο σπηλαιώδη ναό του αγίου Ιωάννου στα Σταματάκια. Κατόπιν η ομάδα των 30 περίπου ατόμων περπατώντας μέσα από απολιθωμένα κοχύλια σκαρφάλωσε στη Μαύρη Σπηλαία και στο σπηλαιώδη ναό του αγίου Γεωργίου και από εκεί κατέβηκε στο πανέμορφο λαγκάδι της Σκοτεινής, το οποίο ενώνεται με το φαράγγι του Τσάκωνα.

Τα Μητάτα που είναι χτισμένα σε ύψωμα είναι τριγυρισμένα από λαγκάδια, του Απόγυρου, της Τσιγκούρας που συνεχίζει στου Μουντάρου, του Βοκολίου, της Γωνίας και της Σκοτεινής. Όλα αυτά τα λαγκάδια ενώνονται στους πρόποδες του Παλιόκαστρου και καταλήγουν στην εύφορη κοιλάδα της Παλιόπολης.

Αυτές οι βαθιές ρεματιές με τα μονοπάτια, τους νερόμυλους, τα περιβόλια, τις πλαγιές με την οργιαστική βλάστηση, με άφθονες μυρτιές, το έμβλημα των Μητάτων, με πορτοκαλιές, λεμονιές και πλατάνια, πραγματικοί νεραϊδότοποι, είναι πηγή ζωής για το χωριό, τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και τουριστικού ενδιαφέροντος. Περπατώντας σ’αυτή τη διαδρομή είναι συγκλονιστικό να αναλογίζεσαι ότι κάποτε ήταν βυθός θαλάσσης, όπως μαρτυρούν τα άφθονα απολιθωμένα όστρακα.

Κι ακόμα αναλογίζεσαι τον τρόμο που προκαλούσαν οι πειρατικές επιδρομές που ανάγκαζαν τους κατοίκους να καταφεύγουν σε σπηλιές που αφθονούν στην περιοχή.

Παραθυρο στα Μητάτα με τις τέλειες αναλογίες
Πωρόλιθοι παντού
πώρινη γούρνα σε αυλή των Μητάτων

Η είσοδος της Μαύρης Σπηλαίας
Το στεφάνι στην οροφή της Μαύρης Σπηλαίας

Λείψανα από παμπάλαιο ελαιοτριβείο
Απολιθωμένα όστρακα στα Μητάτα
Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση