Καθολικοί ναοί στα Κύθηρα

Οι λατινικοί ναοί στα Κύθηρα ήσαν:

1) Η Παναγία των Λατίνων στο Κάστρο. Ο ναός χτίστηκε περί το 1580 και έγινε η έδρα της λατινικής αδελφότητας της Αγίας Δωρεάς. Είχε αλτάριο της Αγίας Δωρεάς, αλτάριο της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, η οποία φιλοξενήθηκε περίπου 200 χρόνια στο λατινικό ναό και αλτάριο της Santa Barbara. Το 1806, επί Ιονίου Πολιτείας, ο ναός εγκαινιάστηκε ορθόδοξος προς τιμήν της Μυρτιδιώτισσας.

2) Ο Άγιος Μαρτίνος. Ήταν το καθολικό μοναστήρι στη θέση Πηγάδια, το οποίο είχε ηγούμενο και φραγκισκανούς μοναχούς. Στο χώρο λειτούργησε νοσοκομειακός ξενώνας σε περιόδους μεγάλων επιδημιών. Στον περίβολο ήταν το κοιμητήριο των Καθολικών. Κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας ο ναός χρησιμοποιήθηκε από τους Άγγλους σαν Αγγλικανικός, όπως και το κοιμητήριο σαν χώρος ταφής των Άγγλων. Στον περίβολο της μονής στεγάστηκε αρχικά επί Αγγλοκρατίας το Δευτερεύον Σχολείο και η Βιτσαμάνειος Σχολή.

Ο άγιος Μαρτίνος στα Πηγάδια

 

3) Το λατινικό αλτάριο της Αγίας Δωρεάς στον παλαιό ναό της Μυρτιδιώτισσας στα Μυρτίδια.

Το 1725 οικοδομήθηκε το καστέλο του Αυλαίμονα. Το 1744 ο Λατίνος Επίσκοπος  Κεφαλληνίας-Ζακύνθου, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει η τοπική λατινική εκκλησία των Κυθήρων, αναφέρει στη Σύγκλητο την ανάγκη να θωρακίσουν το λιμάνι του Αυλαίμονα από τις πειρατικές επιδρομές και να κτίσουν λατινικό ναό για τη φρουρά προς τιμήν του αγίου Φραγκίσκου. Φαίνεται όμως ότι το κόστος της ανέγερσης και τα λειτουργικά έξοδα που απαιτούσε ο ναός, εμπόδισαν την υλοποίηση του έργου.

 

ΠΗΓΗ: Περιοδικό ΝΟΣΤΟΣ: Μαρία Πατραμάνη : Ορθόδοξοι και καθολικοί στα Κύθηρα. τ,4, 2007

 

 

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση