Η τελευταία αιματηρή μονομαχία στην Ελλάδα

Στις18 Ιουνίου 1904 έγινε στην Αθήνα η τελευταία αιματηρή μονομαχία στην Ελλάδα. Ο ένας μονομάχος ήταν ο Κυθήριος Υπουργός Παιδείας Σπύρος Στάης. Ο άλλος ήταν ο βουλευτής Τρικάλων Κων/νος Χατζηπέτρος.

Ο βουλευτής Τρικάλων το 1904, Κοκός Χατζηπέτρος.

Αλλά ας πάρομε τα πράγματα από την αρχή. Το 1904 Πρωθυπουργός ήταν ο Γεώργιος Θεοτόκης και Υπουργός Παιδείας ο Κυθήριος Σπύρος Στάης για δεύτερη θητεία. Ο βουλευτής Τρικάλων Κοκός Χατζηπέτρος είχε υποσχεθεί προεκλογικά σε κάποιο φίλο του, ονόματι Μελισσηνό, την πανεπιστημιακή έδρα της Ανατομίας. Ο Στάης δεν ενέδωσε στις πιέσεις και δεν έκανε το ρουσφέτι του Μελισσηνού, με αποτέλεσμα ο Χατζηπέτρος να εξαπολύσει μια μέρα στη Βουλή δριμύτατη επίθεση εναντίον του Υπουργού Στάη και να του θίξει την οικογένειά του. Ο Στάης, γόνος μιας από τις παλαιότερες, τις πιο ιστορικές και ισχυρότερες οικογένειες των Κυθήρων, στην εποχή της ευθιξίας, εθίγη κατάκαρδα. Πέταξε το γάντι στην κυριολεξία στον Χατζηπέτρο και τον κάλεσε σε μονομαχία. Την εποχή εκείνη οι μονομαχίες γίνονταν για ψύλλου πήδημα, πόσο μάλλον όταν θιγόταν η οικογενειακή τιμή. Μάταια ο Πρωθυπουργός εκλιπαρούσε τον Χατζηπέτρο να ζητήσει συγγνώμη. Τελικά η μονομαχία με πιστόλια έγινε στον Ποδονίφτη. Ο Στάης που είχε φήμη δεινού σκοπευτή κατάφερε καίριο πλήγμα στον αντίπαλο και τον θανάτωσε. Φαίνεται όμως ότι είχε περάσει οριστικά η εποχή των μονομαχιών και ξεσηκώθηκε σάλος, ο οποίος προκάλεσε και την κατάργηση διά νόμου αυτής της ξεπερασμένης πια συνήθειας.

Ο Στάης δικάστηκε, αλλά δεν καταδικάστηκε. Συνέχισε αργότερα την πολιτική του σταδιοδρομία και ο λαός ξεπερνώντας αυτό το θλιβερό επεισόδιο, που αμαύρωνε την εικόνα του, έμεινε στο σπουδαίο εκπαιδευτικό και πολιτικό του έργο, όπως ήταν μια σειρά καθοριστικών νομοσχεδίων, η ίδρυση των εμπορικών σχολών, η καθοριστική συμβολή του στην ίδρυση της Ακαδημίας Αθηνών, η συμβολή του στην οργάνωση των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων, η συμβολή του στην ανέλκυση του ναυαγίου των Αντικυθήρων, η ίδρυση του Γυμνασίου στα Κύθηρα, η κατασκευή διδακτηρίων και άλλων έργων στα Κύθηρα.

 

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση