Οι ναοί των αγίων Αναργύρων στα Κύθηρα

Σήμερα με την ευκαιρία της εορτής των αγίων Αναργύρων θα αναφέρομε τους ναούς των Κυθήρων που είναι καθιερωμένοι στη μνήμη τους, αρχής γενομένης από τον αρχαιότερο.

Άγιοι Ανάργυροι στο Παλιόκαστρο. Παλαιοχριστιανικό μνημείο του 7ου αι. χτισμένο στην κορυφή του βουνού, όπου ήταν η αρχαία πρωτεύουσα των Κυθήρων, τα άνω Κύθηρα του Θουκυδίδη. Χτίστηκε με τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του αρχαϊκού ναού της Αφροδίτης. Ο Σλήμαν είχε την άποψη ότι χτίστηκε στη θέση του αρχαίου ναού. Φαίνεται όμως ότι ο ναός της θεάς ήταν σε απόσταση 400 μ. από το χριστιανικό μνημείο. Από την είσοδο του ναού φαίνονται οι αρχαϊκές κολώνες του ναού της Αφροδίτης.

Άγιοι Ανάργυροι στα Φριλιγκιάνικα. Βυζαντινό μνημείο με τοιχογραφίες του 12ου και 13ου αι. και μεταβυζαντινές του 17ου και 18ου αι.

Άγιοι Ανάργυροι στον Ποταμό στα Παναρετιάνικα. Ανήκε στην οικογένεια Παναρέτου και το 18ο αι. λειτούργησε ως ενορία με 30 οικογένειες.

Άγιοι Ανάργυροι στο Ξερουλάκι. Γραφικότατο μοναστηράκι ιδιόκτητο της οικογενείας Μεγαλοκονόμου-Μεταξά. Ο πρώτος ναός, ερειπωμένος σήμερα, είναι παλαιότατος. Ο νέος περικαλλής ναός κτίστηκε περί το 1828 από τον παπά Κοσμά Μεγαλοκονόμο. Η παράδοση λέει ότι ο ναός χτίστηκε με τα χρήματα από έναν κρυμμένο θησαυρό από τους πειρατές σε ένα κιούπι στο Μελιδόνι. Στην κορυφή του καμπαναριού σήμερα ξεχωρίζει ένα κιούπι.

Άγιοι Ανάργυροι στα Φατσάδικα της οικογενείας Φατσέα. Παλαιότατος ναός που ανακαινίστηκε εκ θεμελίων από τον παπα Γιώργη Φατσέα περί το 1662 με άδεια του υψηλοτάτου Βενετού Προνοητή Λεονάρδου Βενιέρη. Ο σημερινός ναός είναι κτίσμα των αρχών του 20ού αι.

Άγιοι Ανάργυροι στο Μανιτοχώρι της οικογενείας Χάρου. Χτίστηκε περί το 1750 από τον παπα Γεώργιο Χάρο.

Άγιοι Ανάργυροι στον Κάλαμο. Διπλός ναός που μαρτυρείται το 17ο αι.

Άγιοι Ανάργυροι στο Καστέλι του Μυλοποτάμου. Μαρτυρείται το 17ο αι.

Άγιοι Ανάργυροι στις Πελάδες, περιοχή Καστρίσου κοντά στην Παλιόχωρα. Μαρτυρείται το 17ο αι.

Οι άγιοι Ανάργυροι στο Παλιόκαστρο.
Οι κολώνες του ναού της Αφροδίτης στο Χριστιανικό ναό των αγίων Αναργύρων
Οι άγιοι Ανάργυροι στα Φριλιγκιάνικα
Οι άγιοι Ανάργυροι στα Παναρετιάνικα
Οι άγιοι Ανάργυροι στο Ξερουλάκι.
Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση