Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στα Κύθηρα

Η σημερινή ημέρα είναι για τη Χώρα Κυθήρων “ημέρα χαρμόσυνος και ευφροσύνης ανάπλεως” διότι θα υποδεχθεί την Εικόνα της Μυρτιδιώτισσας.

Ένα γραφικότατο θρησκευτικό έθιμο στα Κύθηρα, το οποίο καθιερώθηκε επίσημα το 1842 με απόφαση της τοπικής Κυβερνήσεως, την οποία υπογράφει ο Ύπαρχος Κυθήρων Ιωάννης Καλούτσης και προσυπογράφει και ο Άγγλος Τοποτηρητής Κόλχουντ.

Η Εικόνα τη σημερινή ημέρα μετά τη λειτουργία αναχωρεί από το προσκύνημα των Μυρτιδίων και λιτανεύει 16 χιλιόμετρα μέχρι τη Χώρα, με ενδιάμεσες στάσεις στις Καλοκαιρινές και στο Λειβάδι.

Στη Χώρα θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα.

Ο ναός του Εσταυρωμένου έτοιμος για την υποδοχή
Έτοιμη και η Ζακυθινή καθέδρα για την τοποθέτηση της Εικόνας
Έτοιμος ο ιστορικός ναός του Εσταυρωμένουγια την υποδοχή της Μυρτιδιώτισσας
Διαβάστε επίσης...
2 Σχόλια
 1. Δημήτρης Ρεπούλιος λέει

  Καλησπέρα,
  Είμαι ο συντάκτης της έρευνας http://www.vouleftes-kerkyras.com, η οποία αναφέρεται και στους βουλευτές της Ιονίου Βουλής. Σήμερα άντλησα απ΄τη δημόσια βιβλιοθήκη Κέρκυρας το παρακάτω αρχείο:
  ————————–
  Καλούτσης Ιωάννης
  Γεννήθηκε το 1786 στα Κύθηρα. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του, μετέβη στην Αγγλία όπου διδάχθηκε πολιτικές επιστήμες. Επανήλθε στην Ελλάδα μετά την εγκαθίδρυση του Ιονίου Συντάγματος και εξελέγη Δημοσύμβουλος και Βουλευτής της Ιονίου Βουλής, με θητεία στα Β’, Δ΄, Ε΄, ΣΤ’ και Ζ’ κοινοβούλια. Προήχθη σε Αντέπαρχο Κυθήρων και Γερουσιαστή στην Ιόνιο Γερουσία. Ως Έπαρχος Κυθήρων, συνέργησε -με κοινή συνεισφορά- στην ανέγερση του μεγαλοπρεπούς ναού της Θεοτόκου Μυρτιδιωτίσσης, στην ίδια μονή που βρέθηκε για πρώτη φορά η θαυματουργή εικόνα της. Ως Γερουσιαστής διαμαρτυρήθηκε με άλλους Γερουσιαστές προς τον Αρμοστή Ουάρδο, για τις ωμότητες (μαστιγώσεις και απαγχονίσεις) σε βάρος του λαού της Κεφαλληνίας. Φιλοεθνής και φιλόμουσος, συνεισέφερε εξ ιδίων και συνάθροισε συνδρομές, για την ανέγερση του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Για το λόγο αυτό ανεκυρήχθει ευεργέτης και τιμήθηκε με χάλκινο μετάλλιο και σχετικό δίπλωμα. Απεβίωσε στις 11 Ιουλίου 1857.
  ————————————–
  Θέλω να το ανεβάσω στην database με τους βουλευτές και αναζητώ περισσότερες πληροφορίες ή και φωτογραφία του.

  Αν γνωρίζετε κάποια άλλη πλέον αρμόδια πηγή,παρακαλώ ενημερωστε με

Αφήστε μια απάντηση