Η καταβύθιση του αγγλικού καταδρομικού Gloucester στη θάλασσα των Κυθήρων

Σαν σήμερα πριν από 75 χρόνια, στις 22 Μαϊου 1941, στη θάλασσα μεταξύ Κυθήρων και Αντικυθήρων έγιναν φοβερές αεροναυμαχίες.

Ήταν τότε που οι Γερμανοί με νηοπομπές κατευθύνονταν για να καταλάβουν την Κρήτη και μοίρα του Αγγλικού στόλου περιπολούσε στην περιοχή για να τους εμποδίσει. Εκείνες τις μέρες από τον εναέριο χώρο των Κυθήρων πέρασαν περισσότερα από 500 αεροπλάνα για τη μάχη της Κρήτης.

Στις 22 Μαϊου ένα Αγγλικό καταδρομικό με 723 άτομα καταβυθίστηκε από Γερμανική βόμβα έξω από το Καψάλι. Από τους 723 Εγγλέζους οι Γερμανοί περισυνέλεξαν 84 ναυαγούς και τους οδήγησαν αιχμάλωτους στο Καψάλι στην καζέρμα. Εκεί έμειναν κάποιο διάστημα και οι Κυθήριοι τους περιέθαλψαν και τους ενίσχυσαν με διάφορα εφόδια αψηφώντας τους κινδύνους.

Πριν μερικά χρόνια ήρθαν στα Κύθηρα Άγγλοι απόγονοι των απωλεσθέντων, για να τιμήσουν τη μνήμη τους και να ρίξουν στεφάνια στη θάλασσα που χάθηκαν. Παράλληλα εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στους ντόπιους για τη βοήθεια προς τους ναυαγούς και εντοιχίσανε αναμνηστική πλάκα στο χώρο όπου κρατήθηκαν. Σήμερα το απόγευμα ένας Άγγλος δακρυσμένος έφερε ένα στεφάνι με ένα σημείωμα στο κοιμητήριο του Καψαλιού, στη μνήμη του πατέρα του που χάθηκε τότε στη θάλασσα των Κυθήρων.

Η έκφραση της ευγνωμοσύνης
Ο κοιμητηριακός ναός του Καψαλιού, ο άγιος Σπυρίδωνας που αγναντεύει τα πέλαγα
Μιά αναμνηστική πλάκα στο κοιμητήριο του Καψαλίου
Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση