Η ιστορία του κρουασάν
H επικρατέστερη εκδοχή για τη δημιουργία του κρουασάν είναι η εξής: Όταν ο σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής συνέλαβε το μεγαλεπήβολο σχέδιο να φτάσει στην καρδιά της Ευρώπης, έκανε εκστρατεία με χιλιάδες Οθωμανούς το 1529 για να πολιορκήσει τη Βιέννη. Οι Τούρκοι άρχισαν να σκάβουν λαγούμια (υπονόμους) κάτω από τα μεσαιωνικά τείχη της Βιέννης για να κυριεύσουν την πόλη. Όμως οι φούρνοι της Βιέννης ήταν κοντά στα τείχη και οι φουρναραίοι αντιληφθήκανε το θόρυβο από το υπόγειο σκάψιμο και ειδοποίησαν τους υπερασπιστές της πόλης.
Τελικά η πόλη σώθηκε και οι Τούρκοι άρχισαν να υποχωρούν. Οι αρτοποιοί της Βιέννης για να γιορτάσουν το γεγονός έφτιαξαν γλυκά, στα οποία έδωσαν το σχήμα της ημισελήνου που ήταν στη σημαία των Τούρκων (croissant=ημισέληνος).
Αυτό το ψωμάκι κατέκτησε τους Βιεννέζους, διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο και τελειοποιήθηκε στη Γαλλία (εξ ου και η γαλλική ονομασία του) όπου το έκανε γνωστό η Αυστριακή Μαρία Αντουανέτα.