Η οικογένεια Βενέρη στα Κύθηρα

Από τις παλαιότερες και ισχυρότερες οικογένειες στα Κύθηρα. Πριν από 1100 χρόνια το όνομα αναφέρεται στη Βενετία, όπου ανέδειξε 3 δόγηδες.

Το 1207 ο μαρκήσιος Μάρκος Βενιέρης κατέκτησε τα Κύθηρα, το νησί της Αφροδίτης, πιθανόν εκμεταλλευόμενος το όνομά του (Venus Veneris=Αφροδίτη).

Tα Κύθηρα τότε εξουσίαζαν οι Ευδαιμονογιάννηδες της Μονεμβασίας. Τελικά οι δύο οικογένειες συμπεθεριάσανε και το νησί δόθηκε προίκα στο Βαρθολομαίο Βενιέρη. Το 1309 οι Βενιέροι σαν φεουδάρχες μοίρασαν το νησί μεταξύ τους και αργότερα που το νησί περιήλθε στη Γαληνοτάτη και μοιράστηκε σε 24 φέουδα, οι Βενιέροι κράτησαν τα 13.

Η οικογένεια ανέδειξε 2 Επισκόπους Κυθήρων, το Μακάριο και το Νεκτάριο, 4 Προβλεπτές στα Κύθηρα και είχε στην ιδιοκτησία της ένα πύργο στον κάμπο του Μανιτοχωρίου με φρουριακή αρχιτεκτονική και ζεματίστρα στην είσοδο. Οι ναοί που ανήκαν στην οικογένεια ήταν η Αγία Παρασκευή στο Μανιτοχώρι, η αγία Μαρίνα στο Δρυμώνα, ο Χρυσόστομος στο Βούργο, η αγία Θεοδώρα στον Κάλαμο, η Παναγία στο Κακοπέτρι.

Το οικόσημο των Βενιέρων στα Κύθηρα, έχει τον πελεκάνο που συμβολίζει την υπέρτατη θυσία για το Θεό, για την πατρίδα (pro Christo et patria) για τον πλησίον, επειδή ο πελεκάνος αυτοτραυματίζεται για να σώσει τα μικρά του από την πείνα με το αίμα του και τις σάρκες του.

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση