Η ανομβρία στα Κύθηρα

«Σεισμού και ανομβρίας και παντοίων νόσων των Κυθηρίων την νήσον διάσωζε, Μυρτιδιώτισσα κόρη ανακειμένην σοι» (Από την θ’ ωδή του παρακλητικού κανόνα της Μυρτιδιώτισσας)

Από τις μεγάλες δοκιμασίες που έχουν περάσει κατά καιρούς τα Κύθηρα, εκτός από τους σεισμούς, τους λιμούς, τη λοιμική, τις πειρατικές επιδρομές, είναι και οι παρατεταμένες ανομβρίες, συμφορά για τις αγροτικές κοινωνίες.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι Κυθήριοι κατέφευγαν στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα και στους τοπικούς αγίους. Πολύ συχνές ήταν οι λιτανεύσεις ιερών εικόνων σε καιρούς ανομβρίας. Είναι γνωστό ότι ανάμεσα στα αφιερώματα της Μυρτιδιώτισσας υπάρχουν και αφιερώματα ετεροδόξων και αλλοθρήσκων.

Η παράδοση διέσωσε το εξής περιστατικό. Βρέθηκε κάποτε στα Κύθηρα ένας Τούρκος από την Κρήτη και είδε ασυνήθιστη κίνηση έξω από τον Εσταυρωμένο στη Χώρα, όπου βρισκόταν η Εικόνα της Μυρτιδιώτισσας. Τον πληροφόρησαν ότι πρόκειται να γίνει λιτάνευση της Εικόνας για τη λύση της ανομβρίας. Ο Τούρκος απόρησε και δεν πίστευε ποτέ ότι οι δεήσεις των Κυθηρίων θα φέρουν αποτέλεσμα. Δήλωσε δε ότι, εάν γίνει το θαύμα, θα αφιερώσει ένα κόσμημα σε σχήμα ημισελήνου.

Μετά τη λύση της ανομβρίας, ο Τούρκος τήρησε την υπόσχεσή του και σήμερα η αδαμαντοκόλλητη ημισέληνος είναι προσαρμοσμένη στο στέμμα της Μυρτιδιώτισσας.

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση