Γεώργιος Θ. Φωτεινός, ο Κυθήριος ακαδημαϊκός, καθηγητής της δερματολογίας

Ο Γεώργιος Θ. Φωτεινός γεννήθηκε το 1878 στο Μυλοπόταμο των Κυθήρων. Έλαβε τη στοιχειώδη εκπαίδευση στα Κύθηρα και κατόπιν φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης, όπου η οικογένεια Φωτεινού διατηρούσε ανθούσες επιχειρήσεις. Συνέχισε με ιατρικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Παρίσι, στο Βερολίνο και στη Βιέννη. Το 1910, όταν άρχισε να λειτουργεί το νοσοκομείο αφροδισίων και δερματικών παθήσεων «Ανδρέας Συγγρός» ο Φωτεινός ανέλαβε τη Δ/νση, την οποία διατήρησε μέχρι το 1946. Στην ίδια θέση υπηρέτησαν οι επίσης Κυθήριοι Καθηγητές Παναγιώτης Β. Φωτεινός (1950-1964) και Ιωάννης Δ. Στρατηγός (1981-1996)

Ο Γεώργιος Φωτεινός διορίστηκε τακτικός καθηγητής αφροδισίων και δερματικών παθήσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1937 αναγορεύτηκε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1912 δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» μουσείο με 1660 κέρινα προπλάσματα αφροδισίων και δερματικών νόσων, παρόμοιο με του Παρισιού.

Εμπνευστής και κατασκευαστής αρχικά των προπλασμάτων ήταν ο Φωτεινός, που έμαθε την τεχνική στο Βερολίνο. Θεωρείται πρωτοπόρος στον αντιαφροδισιακό αγώνα στην Ελλάδα και οι μελέτες του και τα δημοσιεύματά του θεωρούνται σταθμός στην εξέλιξη της δερματολογίας στην Ελλάδα.

Πέθανε το 1958 στην Αθήνα. Αργότερα τα οστά του μετεφέρθησαν στη γενέτειρα, στο προαύλιο του αγίου Χαραλάμπους Μυλοποτάμου.

 

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση