Ένα επεισόδιο με πρόσφυγες στα Κύθηρα το 1808

Βλέποντας αυτές τις μέρες το συνωστισμό των προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μου έρχεται στο νου ένα περιστατικό που συνέβη στα Κύθηρα το 1808.

Τα Κύθηρα, ως γνωστόν, πολλές φορές στο παρελθόν έγιναν καταφύγιο προσφύγων και κατατρεγμένων κατά τους Κρητικούς πολέμους, στα Ορλωφικά, στην Ελληνική Επανάσταση κ.τ.λ.

Κατά το 1808 έχομε τη δεύτερη Γαλλοκρατία στα Κύθηρα. Οι Γάλλοι ξανάρθαν, οι αυτοκρατορικοί τούτη τη φορά και διόρισαν κυβερνήτη του νησιού ένα χαμένο υποκείμενο, ονόματι Ποέριο, τον οποίο τα χρονικά της εποχής εκείνης αποκαλούν επικατάρατο και θεοκατάρατο. Επί των ημερών του Αρβανίτες εργάτες, αρκετές 100άδες, διωγμένοι από την Πελοπόννησο, ζήτησαν καταφύγιο στα Κύθηρα, πληρώνοντας στον Ποέριο ένα σεβαστό ποσό. Το νησί την εποχή εκείνη υπέφερε από σιτοδεία και οι κάτοικοι άρχισαν να διαμαρτύρονται, διότι ήταν αδύνατο να εξασφαλίσουν τροφή για τόσα νέα στόματα. Ο Ποέριος αφού τσέπωσε τα χρήματα, τους διέταξε να φύγουν. Αυτοί παραπονέθηκαν για την αδικία που τους κράτησε τα χρήματα, αλλά ετοιμάστηκαν να φύγουν. Μαζεύτηκαν στην ακτή, όμως καθυστερούσαν την αναχώρηση, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ο Ποέριος νόμιζε ότι καθυστερούσαν εσκεμμένα την αναχώρηση και αποφάσισε να τους ξεφορτωθεί με ένα σατανικό τρόπο. Έδωσε διαταγή να δηλητηριάσουν το πηγάδι, από όπου προμηθεύονταν νερό. 23 πέθαναν προτού γίνει γνωστή η αποτρόπαια πράξη του και οι υπόλοιποι έσπευσαν να εγκαταλείψουν το νησί με ό,τι μέσον μπορούσαν. Ένας Άγγλος περιηγητής γράφει ότι ο δολοφόνος Ποέριος μετά την αποκάλυψη του εγκλήματος πιάστηκε και στάλθηκε στην Αγγλία για να δικαστεί.

Ο Βοναπάρτης, ο οποίος με τη συνθήκη του Τιλσίτ κατέλαβε τα Επτάνησα
Διαβάστε επίσης...
1 Σχόλιο
  1. Ελπίδα Μαριάτου - Μεγαλοκονόμου λέει

    Καλημέρα, κυρία Ελένη. Ανατριχιαστική ιστορία . . . ! Ωστόσο θα ήθελα να δημοσιευόταν και κάτι από τους αγώνες του Ιωάννη Καποδίστρια ΥΠΕΡ των προσφύγων . Ναι, έχω διαβάσει σε έγκυρες πηγές πως ανάμεσα στα τόσα πολλά που απασχολούσαν αυτό τον Μέγα ( άγιο και μάρτυρα τον θεωρώ εγώ ) ήταν και οι πρόσφυγες που και εκείνα τα χρόνια πνίγονταν στη Μεσόγειο, ερχόμενοι κυρίως από Αφρική. Και τους βοήθησε και ανθρωπιστικά και διπλωματικά . Αλλά είμαι κάπως αδιάβαστη σήμερα, πρέπει να κάνω επανάληψη !

Αφήστε μια απάντηση