Δύο φωτογραφίες με διαφορά 80 περίπου ετών

Ένα κτίριο ιστορικό συνδεδεμένο με μάθηση, πολιτισμό και κοινωνικά γεγονότα είναι η παλιά αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου στη Χώρα.

Χτίστηκε κατά τη δεύτερη δεκαετία του 20ου αι. από το νεοσύστατο τότε Κυθηραϊκό Σύνδεσμο για να στεγάσει την Σχολή Χειροτεχνίας, που ιδρύθηκε στα Κύθηρα για τα κορίτσια και μέχρι τότε στεγαζόταν στο Κάστρο.

Από αυτή τη Σχολή βγήκαν σπουδαίες κεντήστρες, τα έργα των οποίων στολίζουν σήμερα εκκλησιές και σπίτια και μοιάζουν αχειροποίητα. Στη συνέχεια το κτίριο χρησιμοποιήθηκε σαν Πολιτιστικό Κέντρο, προστέθηκε σκηνή και για πολλά χρόνια φιλοξένησε όλες τις σχολικές γιορτές των παιδικών μας χρόνων, εορτασμούς, διαλέξεις, Κυθηραϊκές ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις, γνωστούς θιάσους των Αθηνών, όπως ο θίασος των 7νησίων, χοροεσπερίδες, δεξιώσεις, υποδοχές, κινηματογραφικές προβολές, γάμους κ.α.

Το 1969 ο εφοπλιστής Νικόλαος Λιβανός και η Κυθηρία Συζυγός του Μελπομένη Στάη μας χάρισαν μια καινούργια αίθουσα για τον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο, ο οποίος δώρισε την παλιά στο κράτος υπό τον όρον να γίνει Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το Μουσείο έγινε και λειτούργησε μέχρι το σεισμό του 2006. Από τότε μέχρι σήμερα αγωνίστηκαν πολλοί να ανακαινισθεί και να γίνει ένα μουσείο με τη σύγχρονη αντίληψη. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εκθαμβωτικό.

Το Σάββατο 8 Μαϊου εγκαινιάστηκε πανηγυρικά ένας ακόμα χώρος πολιτισμού στα Κύθηρα, στον οποίο ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ονειρευτεί και να πραγματοποιήσει με τον ωραιότερο τρόπο το πολυπόθητο «Ταξίδι στα Κύθηρα»

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση