Δημήτριος Κομηνός, ο Κυθήριος εφευρέτης του Dexion

Γνωρίζατε ότι η λέξη dexion είναι η ελληνική λέξη δεξιόν; Γνωρίζατε ότι ο εφευρέτης του dexion ήταν Κυθήριος της Αυστραλίας με καταγωγή από τα Ντουριάνικα;

Αλλά ας πάρομε τα πράγματα από την αρχή. To 19o αι. ο Ιωάννης Κομηνός-Σκορδίλης με το παρωνύμιο Βασιλιάς πήγε μετανάστης στην Αυστραλία από τα Ντουριάνικα των Κυθήρων.

Εκεί στο Σίδνεϋ γεννήθηκε το 1902 ο πρώτος γιός του, ο Δημήτριος, ο οποίος το 1920 πήγε στην Αγγλία να σπουδάσει μηχανικός. Αποφοίτησε με άριστα, εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Βρεττανία και αρχικά ασχολήθηκε με την τυπογραφία. Δημιούργησε μια επιχείρηση εκτύπωσης που την ονόμασε “krisson” από την αρχαία ελληνική λέξη κρείσσων που σημαίνει καλύτερος.

Περί το 1939 ο μηχανικός και τυπογράφος Δημήτριος βλέποντας ότι τα παραδοσιακά ξύλινα ράφια είχαν προβλήματα, επινόησε ένα σύστημα συναρμολογούμενων μεταλλικών ραφιών. Ο πόλεμος καθυστέρησε την αξιοποίηση της επινόησης και έτσι το 1947 ίδρυσε στο Λονδίνο μια εταιρεία που της έδωσε το Ελληνικό όνομα dexion, η οποία τον έκανε βαθύπλουτο βιομήχανο.

Με τους σεισμούς στην Περσία την εποχή του τελευταίου Σάχη, το dexion βοήθησε πολύ τους πληγέντες και έτσι ο Σάχης ονόμασε ένα χωριό με το όνομα του Κομηνού, ο οποίος τιμήθηκε και από τη Βρεττανική και την Ελληνική κυβέρνηση.

Η εταιρεία Dexion Comino International το 1971 ίδρυσε φιλανθρωπικό οργανισμό, το ίδρυμα Comino.

 

Διαβάστε επίσης...
1 Σχόλιο
  1. Τουλιάτος Παναγής λέει

    Ακρως ενημερωτικό

Αφήστε μια απάντηση