Χύτρα, η βραχονησίδα των αξέχαστων θαλάσσιων εκδρομών

Στα νότια των Κυθήρων προς το Κρητικό πέλαγος η πυραμιδοειδής σιλουέτα της βραχονησίδας Χύτρα είναι το πρώτο που θα αντικρύσω κάθε πρωί μόλις ανοίξω τα μάτια μου, για να καταλάβω τι καιρός είναι. Μαγευτική και με γαλήνη και με φουρτούνα, με ξαστεριά και με ομίχλη είναι συνδεμένη με τόσες συναρπαστικές ιστορίες των παιδικών μας χρόνων!

Στους παλιούς χάρτες αναφέρεται με την ονομασία Αυγό, ή Ovo στα Ιταλικά. Περ Σιρόκο έχει μια μεγάλη θαλάσσια σπηλιά με υπέροχα χρώματα και μέσα και έξω από το νερό. Στο βάθος της βρίσκουν καταφύγιο οι φώκιες. Στα απόκρημνα βράχια της Χύτρας έχουν φωλιές οι μαυροπετρίτες (οι βαρβάκοι) ένα σπάνιο και προστατευόμενο είδος γερακιών.

Επίσης στα επικίνδυνα βράχια της αφθονεί το μοναδικό λουλούδι των Κυθήρων, η σεμπρεβίβα, το κίτρινο αμάραντο λουλούδι, του οποίου η συγκομιδή γίνεται τον Ιούνιο. Τα παλιά χρόνια γινόταν εκμετάλλευση της χορτονομής της Χύτρας, όπως και όλων των βραχονησίδων των Κυθήρων από το Επιχώριον Συμβούλιον.

Δηλαδή κατά το Χειμώνα μετέφεραν ζώα, κυρίως γιδοπρόβατα, με εισιτήριο, το οποίο εισέπραττε το ταμείο της Εγχωρίου Περιουσίας.

Φωτό Βανέσσα Ράικου
Μπάνιο στη σπηλιά της Χυτρας
Σεμπρεβιβες στα βράχια της Χύτρας.
Η Χύτρα με Μαϊστρο

 

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση