Από τα Βυζαντινά Κύθηρα: Άγιος Πολύκαρπος στις Φοινικίες

Οι Φοινικίες είναι μια περιοχή στις εξοχές των Λογοθετιανίκων και έχει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Λέγεται ότι από αυτήν προέρχεται ένας πολύτιμος λίθος στο μουσείο του Βερολίνου.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση εκεί κατοικούσαν Φοίνικες που φέρανε στα Κύθηρα την επεξεργασία της πορφύρας. Σήμερα δεν σώζονται ερείπια οικιών, σώζεται όμως ο άγιος Πολύκαρπος, ένα βυζαντινό μνημείο του 13ου αι. Ο ναός είναι μικρών διαστάσεων μονόχωρος, καμαροσκέπαστος με δύο ενισχυτικά τόξα και σχιστόπλακες στη στέγη. Οι βυζαντινές τοιχογραφίες του ναού ανήκουν στο 13ο αι., ενώ οι μεταβυζαντινές ανήκουν στο 17ο-18ο αι.

Ο ναός αναφέρεται στον κατάλογο των εξωμονίων της παλιάς αρχιερατικής περιφέρειας του Οσίου Θεοδώρου, ιερουργούσαν δε σ’ αυτόν οι εφημέριοι των Λογοθετιανίκων.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία έκανε αναστηλωτικές εργασίες στο ναό και οργάνωσε πολλές αποστολές. Ύστερα από πολλά χρόνια που παρέμεινε κλειστό το μνημείο, φέτος οργανώθηκε το πανηγύρι στις 23 Φεβρουαρίου, στη μνήμη του αγίου.
(Ακαδημίας Αθηνών:Ευρετήριο Βυζαντινών τοιχογραφιών Κυθηρων)
(Εμ. Καλλιγερου: Κυθηραϊκα τοπωνύμια)

Οι μεταβυζαντινές παραστάσεις του τέμπλου. Ο Παντοκράτωρ πάνω από την Ωραία Πύλη, 6 Απόστολοι στηθαίοι, Ο άγιος Πολύκαρπος ημίσωμος, η Παναγία, ο Χριστός και ο Πρόδρομος.
Ο παπα Παναγιώτης Διακόπουλος έρχεται από τον Καραβά για να εξυπηρετήσει τα Λογοθετιάνικα.
Το σήμαντρο ήχησε φέτος στον άγιο Πολύκαρπο μετά από πολλά χρόνια.
Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση