Αγία Πατρικία

Σε μια πολύ γραφική γωνιά των Κυθήρων, που άλλοτε λεγόταν Μοσονήσι, κοντά στο λιμάνι της Αγίας Πελαγίας, βρίσκεται το αλιευτικό καταφύγιο της Αγίας Πατρικίας.

Είναι απέναντι από την Πελοπόννησο, προστατευμένο από τους δυτικούς και νότιους ανέμους και φαίνεται ότι σ’αυτό το μικρό όρμο κατέφυγαν πρόσφυγες από την απέναντι στεριά και εγκατασταθήκανε στην περιοχή πριν από 1000 χρόνια, σύμφωνα με ένα ανώνυμο χρονικό που βρέθηκε στη Βενετία.

Δίπλα στη θάλασσα είναι χτισμένο το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίας της Πατρικίας, το οποίο πανηγυρίζει στις 9 Αυγούστου. Τα εκκλησάκι αυτό που μαρτυρείται το 1697, μοναδικό στα Κύθηρα, ήταν μετόχι της Παναγίας Δέσποινας του Καραβά και μέχρι σήμερα εξυπηρετείται από τον εφημέριο του Καραβά.

Η αγία Μαρία η Πατρικία μαρτύρησε στην Κων/πολη την εποχή του εικονομάχου αυτοκράτορα Λέοντος Ισαύρου. Κάποιος αξιωματικός του πήγε στη Χαλκή Πύλη που ήταν τα προπύλαια των ανακτόρων και με ένα τσεκούρι άρχισε να καταστρέφει την εικόνα του Χριστού. Μαζεύτηκε πλήθος και διαμαρτυρόταν και ο Λέων εκτέλεσε 10, μεταξύ των οποίων την Αγία Μαρία την Πατρικία.

Η παραλία της αγίας Πατρικίας δίπλα από τον όρμο
Ο όρμος της αγίας Πατρικίας στα Β.Α.παράλια των Κυθήρων
Σκάφος στην αγία Πατρικία
Το αλιευτικό καταφύγιο της Αγίας Πατρικίας
Οι γάτες της Αγίας Πατρικίας δίπλα στο καρνάγιο
Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση