Άγγελος Καβαλλίνι, ο Κυθήριος ετεροθαλής αδελφός του Λευκάδιου Χερν

Με την ευκαιρια των σημερινών γενεθλίων του διάσημου Λευκαδίου Χερν, εθνικού συγγραφέα της Ιαπωνίας, πρέπει να υπενθυμίσομε ότι η Κυθηρία μητέρα του, Ρόζα Αντωνίου Κασιμάτη, μετά τον αποτυχημένο γάμο της με τον Ιρλανδό Κάρολο Χέρν, παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο στα Κύθηρα με τον Τζοβάννι Καβαλλίνι, ο οποίος ήταν από τη Γένοβα και η οικογένειά του εγκατεστάθη στα Κύθηρα.

Ο Τζιοβάννι (1824-1905) ήταν Υποπρόξενος της Αυστροουγγαρίας στα Κύθηρα και πράκτορας των Αυστριακών καραβιών του Λόυδ Τριεστίνο, τα οποία συνέδεαν την Τεργέστη με τα Επτάνησα και τη Σμύρνη. Η Ρόζα με το Τζιοβάννι απέκτησαν 4 παιδιά, ετεροθαλή αδέλφια του Λευκαδίου. Από αυτά ενθυμούμαι ένα στα παιδικά μου χρόνια. Τον Άγγελο Καβαλλίνι, ο οποίος στα παιδικά μου μάτια ήταν μια φιγούρα σαν τον Παλαμά. Γνήσιος ευπατρίδης, ήρεμος, ευγενής, εμφανισιακά άψογος, εκινείτο στη μικρή μας κοινωνία και έχαιρε μεγάλου σεβασμού και υπολήψεως. 

Είχαμε την τιμή να έχομε οικογενειακή σχέση και πολλές φορές βρέθηκα στο σπίτι του και κοίταζα με δέος αυτό τον ευγενή άνθρωπο σε μεγάλη ηλικία να κάθεται στην κουνιστή πολυθρόνα του. Πέθανε σε ηλικία 94 ετών το 1957. Την εξόδιο ακολουθία έψαλε ο ιερέας πατέρας μας,  Σταύρος Χάρος και ενταφιάσθη στον οικογενειακό τάφο τους στο κοιμητήριο του αγίου Σπυρίδωνα στο Καψάλι, όπου είναι θαμμένοι και οι γονείς του Τζοβάννι Καβαλλινι και Ρόζα Κασιμάτη.

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση