Τα σύκα στα Κύθηρα
Τα σύκα, από τα εκλεκτότερα φρούτα του Καλοκαιριού, στα Κύθηρα είναι γνωστά με τις εξής ονομασίες:
Λυθόσυκα (Ολυνθόσυκα) Είναι μεγάλα σε μέγεθος, πρασινοκίτρινα, και ωριμάζουν το Μάιο- Ιούνιο.
Αυγουστιάτικα: Ωριμάζουν τον Αύγουστο και είναι πολύ γλυκά. Από αυτή την ποικιλία κυρίως γίνονται τα αποξηραμένα.
Χειμωνιάτικα: Τα μαζεύουν το Σεπτέμβρη και έχουν πρασινοκίτρινο χρώμα.
Χασκάδες: είναι τα ανοιγμένα πρώιμα σύκα του Αυγούστου. Πολλοί τα έριχναν στα ζώα, (κατσίκες, πρόβατα) όπως και εκείνα που έπεφταν χάμω.
Προζωτάδες: Ωριμάζουν το Μάη. Αυτά τα σύκα είναι άγρια και οι παλαιοί τα λέγανε αρσενικά και δεν τα τρώγανε, αλλά τα κρεμνούσαν σε αρμαθούς στη συκιά για γονιμοποίηση. Σήμερα τα σύκα αυτά τα φτιάχνουν γλυκό.
Αρμαθερά: Ήταν ολόκληρα σύκα περασμένα σε σπαγκους αρμαθιές που τα ξεραίνανε.
Για τα αποξηραμένα σύκα παλιά ακολουθούσαν την εξής διαδικασία. Στο τέλος Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου μάζευαν τα ώριμα σύκα και τα ανοίγανε στα 4. Τα απλώνανε σε μια σανίδα και τα αφήνανε στον ήλιο σκεπασμένα με ένα λεπτό τούλι. Τη σανίδα την τοποθετούσαν συνήθως στη στέγη του σπιτιού. Ύστερα από 2-3 μέρες τα ενώνανε 2-2 μεταξύ τους σε σχήμα σταυρού προσθέτοντας και ένα αμύγδαλο ανάμεσα και τα αφήνανε πάλι στον ήλιο να ξεραθούνε καλά. Όταν είχαν αποξηρανθεί, τα πλένανε σε λεκάνες , τα στραγγίζανε, τα στεγνώνανε και τα τοποθετούσαν σε ταψιά στον ξυλόφουρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία και τα αφήνανε όλη νύχτα. Κατόπιν τα βάζανε σε τενεκέδες ρίχνανε ρίγανη και τα κλείνανε αεροστεγώς. Τα σύκα αυτά τα παλιά χρόνια ήταν το εκλεκτό τραταμέντο στα χωριά μας το Χειμώνα συνοδευόμενο με ρακή.