Η εορτή της Αγίας Σοφίας στις Σπηλίες του Καλάμου

Γράφει ο Βασίλειος Σταύρου ιερέως Χάρος

Λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια στον εορτάζοντα σπηλαιώδη ναό της αγίας Σοφίας στις Σπηλίες Καλάμου στα Κύθηρα. Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ και εκήρυξε το θείο λόγο ο πατήρ Πέτρος Μαριάτος, ο ιατρός, ο οποίος αναφέρθηκε στην περίοδο των διωγμών του Διοκλητιανού και επικεντρώθηκε στη σημασία των ονομάτων των τριών μαρτύρων, θυγατέρων της αγίας Σοφίας,  της Πίστεως, Ελπίδας και Αγάπης, τα οποία ονόματα η μητέρα τους δεν τα έδωσε τυχαία.

Μετά τον εσπερινό παρετέθη μέσα στο σπήλαιο από την οικογένεια Σωτήρχου, που είναι οι  οργανωτές της εορτής, πλουσιότατο δείπνο σε όλους τους προσκυνητές, οι οποίοι υπερέβαιναν τους τετρακοσίους. Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τη θεία λειτουργία με 4 ιερείς και στο τέλος της θείας λειτουργίας χειροθέτησε τον εφημέριο του Καλάμου π. Ιωάννη Παπανδρόπουλο και του απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου, για την προσφορά του σε δύο ενορίες και για τη διακονία του στη διανομή τροφίμων στους έχοντες ανάγκη.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας παρετέθη σε όλους τους προσκυνητές από την οικογένεια Σωτήρχου πλούσιο πρόγευμα, που όλοι απόλαυσαν σ΄αυτό το υπέροχο δημιούργημα της φύσης, μέσα στο οποίο οι ευλαβείς πρόγονοι των Σωτήρχων δημιούργησαν  με πολύ προσεκτικές παρεμβάσεις χώρο λατρείας, το μοναδικό που υπάρχει στο μικρό συνοικισμό Σπηλίες. Ο Σεβασμιώτατος τους ευχαρίστησε και τους συνεχάρη για το ενδιαφέρον τους γι αυτό το ιερό προσκύνημα, για την άρτια οργάνωση της εορτής και για το πλούσιο δείπνο στους πολυπληθείς προσκυνητές, που όπως είπε θυμίζει την «αγάπη» των πρώτων χριστιανικών χρόνων.

Φωτό Ειρήνη Βενέρη Τραβασαρου