Ο συμβολισμός των Κυθήρων στο Λούβρο και στο Βερολίνο

Ο Βαττώ, ως γνωστόν ζωγράφισε δύο πίνακες με θέμα την επιβίβαση για τα Κύθηρα με κάποιες διαφορές ο ένας από τον άλλο. Ο πρώτος βρίσκεται στο Λούβρο και ο δεύτερος στο Βερολίνο.

Ο βασιλιάς της Πρωσσίας, Φρειδερίκος ο Μέγας, απέκτησε το δεύτερο πίνακα από το φίλο και χορηγό του Βαττώ, Ζυλιέν ντε Ζυλιέν και τον τοποθέτησε στον Πύργο του στο Βερολίνο. Αυτό το έργο είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της Πρωσσίας και των Πρωσσικών πύργων, καθώς και με την ιστορία του οίκου των Χοετζόλερν. Δύο φορές κινδύνευσε να φύγει από τη Γερμανία και σώθηκε ως εκ θαύματος. Την πρώτη φορά περί το 1882, όταν εμφανίστηκε ένας Γάλλος πρόθυμος να τον αγοράσει. Τη δεύτερη φορά το 1983, όταν οι απόγονοι του οίκου των Χοετζόλερν χρειάστηκαν χρήματα για επισκευές του οικογενειακού πύργου και σκέφτηκαν να πουλήσουν τον πίνακα για 15, ή κατ’ άλλους 20 εκατομμύρια μάρκα.

Το Γερμανικό δημόσιο, για να μη χαθεί από τη Γερμανία αυτός ο πίνακας, που θεωρείται από τους πιο διάσημους στην ιστορία της τέχνης, τον αγόρασε και σήμερα βρίσκεται στο ανάκτορο Charlottenburg στο Βερολίνο.

Ο πρώτος πίνακας του Βαττώ με θέμα την επιβίβαση για τα Κύθηρα, που εκτίθεται στο Λούβρο. Το καράβι αριστερά με το κοχύλι είναι σε σχήμα κρεβατιού, σύμβολο έρωτος.