Δύο χαλκογραφίες Ευρωπαίων ζωγράφων για τα Κύθηρα

Κατά το τέλος του 18ου αι. και κατά τη διάρκεια του 19ου πολλοί Ευρωπαίοι περιηγητές, ζωγράφοι και λογοτέχνες επισκέφθηκαν την Ελλάδα, περιηγήθηκαν τα Επτάνησα και εμπνεύσθηκαν από τα τοπία τους. Ένας απ’αυτούς, ο Γάλλος Andre’ Grasset de Saint Sauver, στα τέλη του 18ου αι. έζησε στην Κέρκυρα και επισκέφθηκε τα Κύθηρα, όπου φιλοτέχνησε μια χαλκογραφία με τίτλο Vue de la ville de Cerigo, στην οποία απεικονίζει το Κάστρο με τη Χώρα όπως φαίνεται από δυτικά. Σε πρώτο πλάνο απεικονίζεται το λατινικό μοναστήρι του αγίου Μαρτίνου, μετέπειτα αγγλικανική εκκλησία και κοιμητήριο.

 

 

Ο Ἀγγλος Edward Lear (1812- 1885) συγγραφέας και ζωγράφος έζησε στην Ελλάδα αρκετά χρόνια, περιηγήθηκε πολλές φορές στα Αγγλοκρατούμενα Ιόνια νησιά και ζωγράφισε 3.500 έργα με Ελληνικά θέματα. Σε μια έγχρωμη χαλκογραφία του αποτύπωσε το Κάστρο της Χώρας, το Καψάλι με τους δύο κόλπους και χωρικούς των Κυθήρων με τοπικές ενδυμασίες.

 

 

ΠΗΓΗ: Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών: Τα Κύθηρα στην Επανάσταση του 1821. Γιάννη Τσίχλη: Ευρωπαίοι ζωγράφοι στα Επτάνησα κατά το 19ο αι.