Η συντροφιά των Κυθηρίων Κυριών

Πριν από 44 χρόνια περί το 1980 ο Κυθήριος Καθηγητής Συνταγματολόγος, κ. Γιώργος Κασιμάτης, έριξε την ιδέα της δημιουργίας εδώ στην Αθήνα μιας συντροφιάς των Κυθηρίων Κυριών. Αυτή την ιδέα εγκολπώθηκε και υλοποίησε η γυναίκα του, η αείμνηστη Κούλα Κασιμάτη, η οποία είχε την τύχη να πλαισιωθεί από μια ενθουσιώδη ομάδα κυριών, που έπιασαν το νόημα και πίστεψαν τόσο πολύ στο σκοπό της. Και ο σκοπός ήταν η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ τους, και η προσφορά στις ανάγκες της ιδιαίτερης πατρίδας, πρώτιστα του Γηροκομείου μας.
Η πρώτη ομάδα που πλαισίωσε την Κούλα Κασιμάτη ήταν η Μπουμπού Κασιμάτη, η Κλειώ Νικηφοράκη, η Θεοδώρα Στρατηγού, η Λένα Στρατηγού, η Ελένη Φιλοσοφώφ, η Τίτσα Καλοκαιρινου, η Χρυσούλα Κοντολέων, η Αθηνά Στρατηγού, η Λίτσα Καβακου- Στρατηγού, η Λίτσα Κασιματη , η Καίτη Εμ. Δαπόντε, η Τούλα Ξηνταράκου, η Σοφία Καλλιγέρη, η Ριρίκα Στρατηγού και στη συνέχεια προστίθενται κι άλλες όπως η Σούλα Ράικου, η Κατερίνα Ζερβού, η Πόπη Αυγερινού, Ελένη Ιορδανίδου, Μαρία Φαρδούλη, Μαρία Στάθη, Ματίνα Στρατηγού, Κυριακή Τζωρτζοπούλου, Φρατζέσκα Χρυσού, Αλέξια Νικηφοράκη, Άννα Καραμίχαλου, Γιάννα Τζαννίδου, Βίβιαν Κουμαντάκη, Τζένη Σοφίου και άλλες Τσιριγώτισσες και Τσιριγωτόνυφες που αγάπησαν τα Κύθηρα και πρόσφεραν από το περίσσευμα της καρδιάς τους.
Μια από αυτές τις κυρίες, η χρυσοχέρα κ. Γιάννα Κοντολέοντος- Τζαννίδου, είχε την ωραία έμπνευση να κεντήσει ένα ωραίο τραπεζομάντηλο, Ένα τραπεζομάντηλο που διακρίνεται όλη η ευγένεια της Κυθηραϊκής ψυχής!!
Ένα τραπεζομάντηλο, το οποίο αγκάλιασε τα μέλη της συντροφιάς με πολλή αγάπη γι’ αυτές που έχουν φύγει και γι’ αυτές που δίνουν ακόμα δυναμικά το παρόν στην Αθήνα σε κάθε εκδήλωση, σε κάθε ανάγκη με σημείο αναφοράς το Τσιρίγο μας.