Το Πρασονήσι

Γύρω από τα Αντικύθηρα υπάρχουν 10 βραχονησίδες. Οι περισσότερες απ’αυτές είναι ονοματισμένες και η μεγαλύτερη και πιο επιβλητική βόρεια των Αντικυθήρων, εκτάσεως 344 στρεμμάτων, είναι το Πρασονήσι, που λέγεται και Πρασσού, ή Πορί.

Πάνω σ αυτό το νησί υπάρχει ένα κτίσμα ερειπωμένο, το οποίο δημιουργήθηκε επί Μεταξά πριν τον Πόλεμο και χρησιμοποιήθηκε κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σαν παρατηρητήριο από τους Άγγλους, λόγω της καίριας στρατηγικής σημασίας που έχει αυτή η βραχονησίδα στο Κρητικό Πέλαγος και στη Μεσόγειο γενικότερα. Το κτίριο αποτελείτο από 2 δωμάτια, ένα υπνοδωμάτιο και μια κουζίνα με φούρνο. Δίπλα από το σπίτι υπήρχε πολυβολείο και μια δεξαμενή. Εκεί οι κτηνοτρόφοι των Αντικυθήρων άλλοτε μετέφεραν τα πρόβατα κατά τον Οκτώβριο και τα άφηναν όλο το χειμώνα για την εκμετάλλευση της χορτονομής και τα έπαιρναν κατά το τέλος Απριλίου. Σε μια σπηλιά της βραχονησίδας έζησε κάποτε ένας ασκητής για μεγάλο διάστημα και μια φορά το μήνα πήγαινε με ένα βαρκάκι στα Αντικύθηρα για ανεφοδιασμό. Επάνω στο Πρασονήσι υπάρχουν ερπετά και αγριοκούνελα.

(Οι πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό αντλήθηκαν από τον εξ Αντικυθήρων αντιδήμαρχο, Γιάννη Κατσανεβάκη, τον οποίο ευχαριστώ θερμά.)