Σεμπρεβίβα, το λουλούδι των Κυθήρων

Το πανέμορφο κατακίτρινο αμάραντο λουλουδάκι που φυτρώνει στα γκρεμνά των Κυθήρων οι Βενετσιάνοι το ονόμασαν σεμπρεβίβα.

Έγινε το σήμα κατατεθέν των Κυθήρων και τουριστικό προϊόν. Αν δείτε ταξιδιώτη στο αεροδρόμιο, ή στο λιμάνι με μια τσάντα λαδοπαξίμαδα και ένα μπουκέτο σεμπρεβίβες, να ξέρετε ότι έρχεται από το Τσιρίγο.

Αγαπημένος βιότοπος της σεμπρεβίβας είναι η βραχονησίδα Χύτρα. Η επιστημονική ονομασία του φυτού είναι «ελίχρυσον το ιταλικόν» Μια τοπική παράδοση συνδέει τη σεμπρεβίβα με τον Πάρη και την Ωραία Ελένη, που μετά την απαγωγή πέρασαν από τα Κύθηρα για προσκύνημα στο ναό της Αφροδίτης. Ο Πάρης παρομοίασε τα όμορφα μαλλιά της Ελένης με τα χρυσοκίτρινα λουλούδια της σεμπρεβίβας.

Κάποιοι ταλαντούχοι στη βοτανολογία και στην κηπουρική κατόρθωσαν να την καλλιεργήσουν και σαν καλλωπιστικό κι έτσι μην εκπλαγείτε εάν, εκτός από τους απρόσιτους γκρεμνούς των Κυθήρων, δείτε σεμπρεβίβες καλλιεργημένες μέσα σε κήπους.

σεμπρεβίβα
  • Πελαγία Παπαδάκη

    κυρία Ελένη απαντήστε μου πως να βρώ φυτό semperviva. Εχει μία γιαγιά και δεν μου δεινει. Σας παρακαλώ απαντήστε μου. Σας ευχαριστώ. Π.Π