Ραπτομηχανές αντίκες στα Κύθηρα

Σε όλα τα παλιά νοικοκυριά υπάρχει μια ραπτομηχανή από κάποια προίκα, διότι άλλοτε απαραίτητο συμπλήρωμα στην προίκα της κοπέλας ήταν μια ραπτομηχανή χειροκίνητη, ή ποδοκίνητη.

Μέχρι το 1850 το ράψιμο γινόταν στο χέρι. Η πρώτη ραπτομηχανή κατασκευάστηκε στην Αμερική το 1850 από τον εφευρέτη Ισαάκ SINGER και σιγά σιγά κατέκτησε όλο τον κόσμο.

Στα Κύθηρα η SINGER ήρθε το 1894 με ένα αντιπρόσωπο από τον Πειραιά, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο με τους εμπόρους Δημήτριο Οικονομάκο, Νικόλαο Σκορδίλη και Γεώργιο Μασσέλο, στους οποίους αναθέτει την αντιπροσωπεία και την πώληση στα Κύθηρα γνησίων ραπτομηχανών SINGER. Η εταιρεία για τη διάδοση των μηχανών της οργάνωνε ταχύρρυθμες σχολές εκμαθήσεως σε όλη την Ελλάδα και έστελνε στα Κύθηρα δασκάλα και τεχνικούς της εταιρείας. Αυτές οι σχολές μαθητείας είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα και έχομε πολλές σχετικές φωτογραφίες από πολλά χωριά των Κυθήρων. Για ένα διάστημα στη δεκαετία του 50 η σχολή στεγάστηκε στην Πατρίκειο σχολή Καραβά, στο σημερινό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στη Χώρα και αλλού. Εκτός από τις μηχανές SINGER σε πολλά σπίτια υπάρχουν εξαιρετικές μηχανές αντίκες μάρκας KAISER, VESTA, ADLER, καθώς και οι πασίγνωστες κομψές μηχανές ΟΛΓΑ, με την εικόνα της βασίλισσας Όλγας με παραδοσιακή φορεσιά.