Παλιόπολη, στα λημέρια της Αφροδίτης

 

Στην περιοχή της Παλιόπολης στα Κύθηρα ήταν η αρχαία Σκάνδεια του Ομήρου, του Θουκυδίδη και του Παυσανία, παραθαλάσσια πόλη, πιο παλιά κι από τον Τρωικό πόλεμο.

Είναι από τις ωραιότερες και γονιμότερες περιοχές στο νησί και η πλουσιότερη σε αρχαιολογικά ευρήματα από τη μινωική εποχή μέχρι τη Βυζαντινή.

Οι περιηγητές του 19ου αι. την περιγράφουν σαν μια κοιλάδα καταπράσινη και μεγάλη, φυτεμένη με αμπέλια, γεμάτη με αρχαίους τάφους λαξεμένους στο μαλακό ψαμμόλιθο, που έμοιαζαν καταπληκτικά με τις υπόγειες κατακόμβες της Μάλτας.

Γράφουν ακόμα ότι σ’ ένα μεγάλο βράχο ήταν λαξεμένα 20 λουτρά με αγωγούς και αυλάκια που τα ονόμαζαν λουτρά της Αφροδίτης. Στο βράχο ψηλά πάνω από τη θάλασσα είναι ο θρόνος της Αφροδίτης.

Στη θάλασσα της Σκάνδειας σύμφωνα με τη μυθολογία αναδύθηκε η θεά και πρώτα πλησίασε τα πολύ άγια Κύθηρα, όπου ιδρύθηκε το φημισμένο ιερό της. Ακόμα η περιοχή φημιζόταν στα αρχαία χρόνια για τα εργαστήρια επεξεργασίας της πορφύρας, του κοχυλιού που αφθονούσε στη θάλασσα των Κυθήρων, από το οποίο αφαιρούσαν την πολύτιμη χρωστική ύλη.

Στον κάμπο της Παλιόπολης αμπέλι θα φυτέψω

Και στην αρχαία Σκάνδεια κοχύλια θα ψαρέψω.

Άλλοτε η Παλιόπολη με το γλυκό κλίμα και τον εύφορο κάμπο είχε μεγάλη παραγωγή σταφυλιών, τα οποία προωθούνταν στην αγορά του Πειραιά.

Η πιάτσα, η παραλία της Παλιόπολης.

Nεκρικός θάλαμος στην Παλιόπολη με 3 αρκοσόλια λαξεμένα

 

παλαιόποληπαλιόπολη