Ένα περιπετειώδες ταξίδι το 1851

Στο ημερολόγιό του ο Κυθήριος λόγιος Νικόλαος- Σοφοκλής Καλούτσης περιγράφει με λεπτομέρειες ένα ταξίδι από τα Κύθηρα στον Πειραιά.

Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1851, ώρα 1 μετά τα μεσάνυχτα, επιβιβάστηκαν με ευνοϊκό άνεμο 35 άτομα στο ιστιοφόρο του Ν. Μπαβέα. Στις 4 το πρωί γύρισε βόρειος άνεμος και τους εμπόδισε να περάσουν «τό ἐπάρατον καί κινδυνῶδες ἀκρωτήριον Μαλέα»

Κατά το μεσημέρι αναγκάστηκαν να προσορμιστούν σε ένα μικρό μυχό στα παράλια της Λακωνικής, στη θέση Άγιος Ηλίας. Τα μεσάνυχτα αποπειράθηκαν να περάσουν το Μαλέα, αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω του σφοδρού Βοριά και αναγκάσθηκαν να προσορμισθούν στη θέση Άγιοι Σαράντα, όπου βγήκαν στα βράχια απελπισμένοι. Εκεί έμειναν 2 ημέρες κρυμμένοι μέσα σε σπηλιές καταρώμενοι την ώρα και τη στιγμή που ξεκινήσανε. Το βράδυ πήγαιναν στο πλοίο να κοιμηθούν φοβούμενοι τους ληστές. Εκεί κοντά ήταν και ένα ασκητήριο, του Καλογήρου λεγόμενον, που αναφέρει ο Λαμαρτίνος και ο Σατωβριάνδος στις περιηγήσεις τους.

Στις 8 Σεπτεμβρίου, στις 5μ.μ. έκαμαν ακόμα μια απόπειρα να περάσουν τον καβο Μαλιά, αλλά και πάλι εμποδίστηκαν και προσορμίστηκαν σε άλλη θέση των παραλίων της Λακωνικής. Εν τω μεταξύ τους τελείωσαν τα τρόφιμα και έτσι ο καπετάνιος με ένα ναύτη πήγαν για προμήθειες στο χωριό Άγιος Νικόλαος σε απόσταση 2 ωρών. Εκεί εφοδιάστηκαν και το βράδυ επέστρεψαν στο καράβι. Τα ξημερώματα της 9ης Σεπτεμβρίου κόπασε ο άνεμος και πέρασαν με κουπιά τον καβο Μαλιά και έφθασαν στο Γέρακα. Την άλλη μέρα στις 10π.μ. έφθασαν στην Ύδρα. Το απόγευμα στις 4 απέπλευσαν με ευνοϊκό άνεμο και την επομένη 11 Σεπτεμβρίου στις 4 μ.μ. έφθασαν στον Πειραιά μετά από 8 ημερών ταξίδι!!

 

ΠΗΓΗ: Γεωργίου Λεοντσίνη: Το ημερολόγιο του Νικολάου-Σοφοκλή Καλούτση (1848-1896)