Το Δημοτικό σχολείο Μαρκεσακίων στα Κύθηρα

Χτίστηκε το 1907 από το κληροδότημα Συγγρού με ενέργειες του Κυθήριου Υπουργού Σπύρου Στάη, όπως και το σχολείο του Μυλοποτάμου, των Μητάτων, Αλοϊζιανίκων, Κοντολιανίκων, Λειβαδίου, Φρατσίων και Χώρας.

Όλα αυτά τα κτίρια είχαν το ίδιο αρχιτεκτονικό στυλ. Των Μαρκεσακίων λειτούργησε αρχικά σαν σχολείο θηλέων και συγκέντρωνε τα κορίτσια από Πιτσινιάνικα, Καλοκαιρινές, Καλησπεριάνικα και Δρυμώνα. Το 1923 είχε εγγεγραμμένες 48 μαθήτριες. Μετά τον Πόλεμο έγινε μεικτό Σχολείο και δεχόταν τους μαθητές του Δρυμώνα και των Καλοκαιρινών. Οι μαθητές των Καλησπεριανίκων και των Πιτσινιανίκων φοιτούσαν στο Σχολείο Πιτσινιανίκων που και αυτό όπως και όλα είχε γίνει πλέον μεικτό. Όταν έκλεισε το σχολείο των Πιτσινιανίκων, τα Μαρκεσάκια όπως παλιά συγκέντρωναν και πάλι τα παιδιά και των 4 χωρίων, όμως αγόρια και κορίτσια αυτή τη φορά.

Το σχολείο στα Μαρκεσάκια λειτούργησε περίπου 80 χρόνια, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ΄80. Οι εκπαιδευτικοί που πέρασαν από το σχολείο ήταν η Κατίνα Στάθη-Πετροχείλου, η Άννα Αλβανάκη σε παλαιότερα χρόνια και σε νεότερα ο Σπύρος Σωτήρχος, ο Ματσούκας Σωκράτης, ο Τζάννες Ιωάννης, ο Ιγνάτιος Καλογήρου και άλλοι. Τελευταίος υπηρέτησε ο Νίκος Κασιμάτης.