Τα γενέθλια του εθνικού μας ποιητή

Σαν σήμερα πριν 215 χρόνια γεννήθηκε ο Διονύσιος Σολωμός, αυτός ο 7νήσιος γίγαντας, τον οποίο ο Οδυσσέας Ελύτης μας συμβουλεύει να μνημονεύομε, όποτε μας βρίσκει το κακό.

Από τα Κύθηρα ένα μικρό, ταπεινό αφιέρωμα.

Οι σχέσεις της Κρητικής οικογένειας Σολωμού με τα Κύθηρα χρονολογούνται από το 1665. Πριν την άλωση του Χάνδακα (σημερινού Ηρακλείου) από τους Τούρκους, ο Φραγκίσκος Σαλαμών, πατέρας του προπάππου του ποιητή, κατέχει δημόσιο στρατιωτικό αξίωμα στα Βενετοκρατούμενα Κύθηρα, στο οποίο διαπρέπει. Το 1678 ο γιος του Νικόλαος, προπάππους του ποιητή, διορίζεται από τους Βενετούς φρούραρχος των Κυθήρων με επίσημο διάταγμα. Είναι ο επιφανής «αφέντης ματζόρος» του παραχωρούνται από τις αρχές χωράφια για καλλιέργεια, έχει σπίτια στο Κάστρο, όπου κατοικεί και γενικά φαίνεται πως έχει εξαιρετική μεταχείριση από τις Βενετικές αρχές, διότι τον συνοδεύουν από την Κρήτη πιστοποιητικά ανδρείας, επειδή πολέμησε γενναία τους Τούρκους μαζί με τον πατέρα του. Ο Νικόλαος παντρεύτηκε στα Κύθηρα 2 φορές. Σε πρώτο γάμο με την Κυθηρία Ευφροσύνη Φαναροπούλα, η οποία πέθανε νέα το 1688 χωρίς παιδιά. Σε δεύτερο γάμο ο Νικόλαος πήρε την επίσης Κυθηρία Μαρία Δουρέντε (η οικογένεια εξέλιπε από τα Κύθηρα) από την οποία απέκτησε τον Τζάν-Μάρκο, τη Δρακούλα, τον παπά-Άγγελο και το Δημήτριο. Η κόρη του Τζαν Μάρκο, Τζαννέτα, παντρεύτηκε τον Κυθήριο Βαλέριο Κασιμάτη και οι απόγονοί τους φθάνουν μέχρι τις μέρες μας. Ο Δημήτριος είναι ο παππούς του ποιητή.

Παράλληλα με τα Κύθηρα η οικογένεια είχε σχέσεις με τη Ζάκυνθο, όπου εγκαταστάθηκε οριστικά. Από το πέρασμα των Σολωμών από τα Κύθηρα έχουν μείνει οι τάφοι του Φραγκίσκου, της γυναίκας του Ανεζίνας και της κόρης τους Μαρίας στον Παντοκράτορα του Κάστρου, όπου ενορεύονταν, έχουν μείνει πολύτιμες γραπτές μαρτυρίες στο Αρχείο μας κι ακόμα ένα κτήμα στα Φράτσια, με τα οποία αποδεδειγμένα είχε σχέσεις η οικογένεια, με την ονομασία «Σολωμός»

Σολωμός