Οι ευεργέτες του Γυμνασίου Κυθήρων

Το 1951 η Σχολική Εφορεία του Γυμνασίου Κυθήρων αποφάσισε να εντοιχίσει μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των μεγάλων Κυθηρίων, χάρη στους οποίους το Γυμνάσιό μας ιδρύθηκε, οργανώθηκε, στεγάστηκε, εξοπλίστηκε, επεκτάθηκε, αποκαταστάθηκε μετά τον πόλεμο, με μύριες θυσίες.

Στον Υπουργό Σπύρο Στάη από τη Χώρα οφείλομε την ίδρυσή του.

Ο Σπύρος Στάθης από τη Χώρα ήταν ο πρώτος Γυμνασιάρχης με σπουδαίο διδακτικό έργο και ο πρωτεργάτης για τη δημιουργία του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται μέχρι σήμερα.

Ο Ευστάθιος Δηλαβέρης από τον Καραβά, ο ιδρυτής της γνωστής κεραμοποιίας στον Πειραιά διέθεσε μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ο Μιχαήλ Σεμιτέκολος από το Κατούνι, μεγαλοεπιχειρηματίας στην Αμερική, με τη γενναία χορηγία του αποκατέστησε το κτίριο μετά το βομβαρδισμό του στον πόλεμο.

Τα Κυθηραϊκά Σωματεία εντός και εκτός Ελλάδος έδωσαν από το περίσσευμα και από το υστέρημα για να δημιουργηθεί ανώτερο πνευματικό ίδρυμα στην ιδιαίτερη πατρίδα.

Ο Γεώργιος Αλβανάκης από τη Χώρα έδωσε το οικόπεδό του για τη δημιουργία του προαυλίου.

Οι αδελφοί Στρατηγού από το Μυλοπόταμο και ο Ι. Ωραιόπουλος από τον Πειραιά εξασφάλισαν τη θέρμανση του Γυμνασίου γύρω στα 1980 και τα ονόματά τους προστέθηκαν εκ των υστέρων.

Ο φιλόλογος καθηγητής του Γυμνασίου, Θεμιστοκλής Πετρόχειλος, το 1951 παρήγγειλε τη μαρμάρινη πλάκα στο μαρμαρογλυφείο του Κυθήριου Ιωάννου Φυρού στον Πειραιά.

Τα ονόματα εγράφησαν με χρυσά γράμματα και η πλάκα βρίσκεται στην είσοδο του Γυμνασίου μας.

Μάλιστα ο κατασκευαστής δώρισε και μια μικρή πλάκα που γράφει «ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΚΥΘΗΡΩΝ».