Λάκωνες μαθητές στο Γυμνάσιο Κυθήρων

Μέχρι το 1954 δεν υπήρχε Γυμνάσιο στη Νεάπολη Βοιών Λακωνίας και οι μαθητές της Νεαπόλεως και της ευρύτερης περιοχής φοιτούσαν στο Γυμνάσιο Κυθήρων από της ιδρύσεώς του το 1921, μέχρι την ίδρυση του Γυμνασίου Νεαπόλεως το 1954.

Φαίνεται ότι η θαλάσσια επικοινωνία με τα Κύθηρα τους εξυπηρετούσε καλύτερα από τη χερσαία επικοινωνία με άλλες μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου. Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του Γυμνασίου Κυθήρων το 1921 φοίτησαν οι εξής Λάκωνες μαθητές: Μιχαλέτος Γεώργιος Δημ. (Άγιος Νικόλαος) Μιχαλέτος Ιωάννης Αναστ. (Άγιος Νικόλαος) Αρίφης Θεόδωρος (Νεάπολις) Βαρβαρέσος Δημήτριος Γεω. (Νεάπολις) Τσαλαβούτας Σαράντος Ιω. (Καστανιά Βοιών) Μανάκος Θεόδωρος Ιω, (Καστανιά Βοιών).

Κατά τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των Λακώνων μαθητών κυμαινόταν από 7 μέχρι 15 που προέρχονταν εκτός των ανωτέρω περιοχών και από τα Κουλέντια, Ελίκα, Καστανιά, Δαιμονιά, Μαλτσίνα Μελιτίνης, Κάμπο, Φοινίκι, Κροκεές, Βάθεια, Νύφι και άλλα χωριά της περιφέρειας Γυθείου και Μονεμβασίας.

Κατά το σχολικό έτος 1952-53 η πρώτη τάξη του Γυμνασίου Κυθήρων (που τότε λεγόταν Τρίτη) αριθμούσε 60 μαθητές. Από αυτούς 40 ήταν Κυθήριοι και 20 από απέναντι, από Νεάπολη, Λάχι, Άγιο Νικόλαο, Ελαφόνησο, Πλύτρα, Παντάνασσα με τα επώνυμα Μανάκος, Αρώνης, Λεκάκη, Καραστατήρα, Κοντραφούρης, Λαλούσης, Σκαλκόγιαννης, Μέντης, Γιωργουδής, Κληρονόμος, Νικηφόρος.