Κυθήριοι στην Αμερική

Το μεταναστευτικό ρεύμα Κυθηρίων στην Αμερική άρχισε κατά το τέλος του 19ου αι. και κορυφώθηκε κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου. Στις πόλεις που συγκεντρώθηκαν Κυθήριοι μετανάστες, ιδρύθηκαν Κυθηραϊκές αδελφότητες, οι οποίες συσπείρωναν τους ομογενείς μας.

Κορυφαία εορταστική εκδήλωση των Κυθηραϊκών αδελφοτήτων ήταν κάθε χρόνο η γιορτή της Μυρτιδιώτισσας στις 24 Σεπτεμβρίου.

Το 1918 ιδρύθηκε η αδελφότητα στον Άγιο Λουδοβίκο, το 1919 στη Νέα Υόρκη που ήταν και η μεγαλύτερη. Αργότερα ιδρύθηκαν στη Βαλτιμόρη, στην Καλιφόρνια, στο Βάντεγκριφ και στο Ντητρόιτ. Στη Νέα Υόρκη η ελληνική εφημερίδα «Αστήρ» εξεδίδετο από τον Κυθήριο Ιούλιο Γ. Στάθη.

Οι Κυθήριοι στην Αμερική δραστηριοποιήθηκαν, με μεγάλη επιτυχία στον επιχειρηματικό τομέα και ευεργέτησαν γενναιόδωρα τη γενέτειρα σε πολλά μεγάλα έργα στο νησί όπως είναι το Νοσοκομείο, το Γυμνάσιο, το οδικό δίκτυο, τα λιμάνια τα σχολεία, οι ναοί κ.τ.λ.

Στους Βαλκανικούς πολέμους πολλοί απ’ αυτούς άφησαν τις δουλειές τους και ήρθαν εθελοντικά να καταταγούν στον Ελληνικό στρατό. Τα εμβάσματα των Κυθηρίων μεταναστών βοήθησαν πολύ τα Κύθηρα και ανακούφισαν πολλές οικογένειες.

(Καλυψώ Μιχαλακάκη: Κυθηραϊκή μετανάστευση και σωματειακή οργάνωση.
Σπύρου Στάθη: Το διδακτήριον του Γυμνασίου Κυθήρων.)