Κυθήριοι στην Αλεξάνδρεια

Η Αίγυπτος και ιδιαίτερα η Αλεξάνδρεια προσείλκυσε πολλούς Έλληνες το 19ο και 20ό αι. ιδίως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Μεταξύ αυτών οι Κυθήριοι δημιούργησαν την Κυθηραϊκή Αδελφότητα Αλεξανδρείας, δραστηριοποιήθηκαν, διέπρεψαν, μεγαλούργησαν, ανέπτυξαν σπουδαίο επιχειρηματικό και φιλανθρωπικό έργο και ευεργέτησαν την Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα τους τα Κύθηρα.
(Κούλα Κασιμάτη: Οι μεταναστεύσεις των Κυθηρίων στην Αίγυπτο και κυρίως στην Αλεξάνδρεια 19ος και 20ος αι. Έκδοση Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών 2001)

Ο Νικήτας Τζάννες, από τη Χώρα, πάμπλουτος βαμβακέμπορος, έγινε θρύλος στα Κύθηρα. Μεγάλος ευεργέτης, ίδρυσε το Τζάννειο Νοσοκομείο στον Πειραιά για τους Κυθηρίους και μετά το θάνατό του η γυναίκα του ίδρυσε το Τζάννειο Ορφανοτροφείο.
Ο Μηνάς Κυπριάδης από τον Καραβά, από τους πρώτους Έλληνες στην Αίγυπτο. Μέγας επιχειρηματίας,προικισμένο άτομο, ίδρυσε μεγάλο εμπορικό και τραπεζικό οίκο.Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα αγόρασε μια περιοχή στα Πατήσια που φέρει το όνομά του.
Ο Ευστάθιος Δηλαβέρης από τον Καραβά, ιδιοφυϊα, ξεχωριστή προσωπικότητα στον επιχειρηματικό κόσμο δημιούργησε την κεραμοποιία στον Πειραιά και ευεργέτησε ποικιλοτρόπως τα Κύθηρα και τον Πειραιά.
Μέγας επιχειρηματίας από τον Καραβά, προίκισε τα Κύθηρα με την Πατρίκειο Γεωργική Σχολή και ευεργέτησε τον τόπο και τον Ελληνισμό γενικότερα.
Ο Κλέων Τριανταφύλλου-Αττίκ με την προικισμένη Κυθηρία μητέρα του Εριθέλγη Ραπτάκη εις την οποία οφείλει την καλλιέργεια και τη μουσική παιδεία.
Ο Αθανάσιος Μαρσέλος από την Καρβουνάδα, δημοτικιστής, ίδρυσε Πρότυπο Σχολείο στην Αλεξάνδρεια που συνδέθηκε άμεσα με τον Εκπαιδευτικό Όμιλο Αιγύπτου και το επισκεπτόταν ο Καβάφης.
Ο Τίμος Μαλάνος από το Μυλοπόταμο, γνωστός Λογοτέχνης, στοχαστής, Καβαφιστής, εκδότης λογοτεχνικών περιοδικών.
Ο Μάριος Βαϊάνος εκ μητρός Κυθήριος, από τα Λογοθετιάνικα, ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και έκανε γνωστό τον Καβάφη στην Ελλάδα, με τον οποίο διατηρούσε συχνή αλληλογραφία.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Παρθένιος, εκ μητρός Κυθήριος από τον Ποταμό.
Διαφήμηση της κεραμοποιίας Δηλαβέρη