Η Τσικνοπέμπτη στα Κύθηρα

Πριν από 30 χρόνια, το 1983, μια παρέα από ντόπιους και ξένους υπαλλήλους που υπηρετούσαν στα Κύθηρα ετοιμάσαμε μια μουσική βραδιά για να γιορτάσομε την Τσικνοπέμπτη. Ανάμεσά μας ήταν ο αξέχαστος Τάσος Αρνιακός, αυτός ο ευπατρίδης της Ε.Μ.Υ. που του οφείλουν πολλά τα Κύθηρα. Νεαρός, πολυτάλαντος, ευρηματικός, κοινωνικός, τέλεια συνεργάσιμος, μπήκε αμέσως στον ψυχισμό μας, μας αγάπησε και τον αγαπήσαμε πολύ.

Η πρώτη χρονιά της Τσικνοπέμπτης ήταν απλή, με μουσική και διανθίστηκε με απαγγελίες. Επιστρατεύθηκε η τοπική ορχήστρα και μερικές ωραίες φωνές και βγήκε η βραδιά. Η επόμενη χρονιά, το 1984, ήταν πιο πλούσια. Εκτός από μουσική και τραγούδια περιελάμβανε και ένα σατιρικό δρώμενο. Την επόμενη χρονιά ο Αρνιακός πλαισιωμένος από χαριτωμένους ανθρώπους έστησε την πρώτη αποκριάτικη επιθεώρηση.

Όλη η Κυθηραϊκή επικαιρότητα επί σκηνής, δημογέροντες και αιρετοί άρχοντες, τα προβλήματα του τόπου, αξέχαστοι τύποι της εποχής σε νούμερα ξεκαρδιστικά πρόσφεραν άφθονο γέλιο. Ό Αρνιακός έφυγε από τα Κύθηρα και μας αποχαιρέτησε με πολύ συγκινητικούς στίχους «….Ακόμα κι αν φύγω για την άκρη του κόσμου θα ‘στε κάτι δικό μου, θα ‘μαστε πάντα μαζί και δεν θα σας λείπω γιατί θα ‘ναι η ψυχή μου στον αέρα του Τσιρίγου και θα σας τραγουδεί…..» Άφησε πίσω μια κληρονομιά, η οποία συνεχίστηκε επάξια από τους στενούς συνεργάτες του, το Δημήτρη το Λεβέντη και την Καρολίνα Ασλάνη με τις αξέχαστες δημιουργίες τους, το Δημήτρη Μαρσέλο-Χαρδαβέλα, την τοπική ορχήστρα, έπειτα παρέλαβε τη σκυτάλη ο Ανδρέας Λουράντος-Κονταράτος, ο φοβερός ριμαρόδος των Κυθήρων, που τόσο κέφι σκόρπισε και σκορπά επί σειράν ετών πλαισιωμένος πάντα από ένα εκλεκτό θίασο άξιων συνεργατών.

Η παράδοση συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία, με νέο αίμα από όλο το νησί.

O Tάσος Αρνιακός παίζει το μονόπρακτο του Καμπανέλη “Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού”
Επτανησιακές καντάδες επί σκηνής με μαέστρο τον κ. Βασίλη Πανταζίδη.
Τα νούμερα που περιελάμβανε το πρόγραμμα κάποιας περασμένης Τσικνοπέμπτης.
Παλιά αφίσα που φιλοτέχνησε η Καρολίνα κάποια Τσικνοπέμπτη.
Παλιά αφίσα της αποκριάτικης επιθεώρησης στα Κύθηρα.
Ένα χαριτωμένο νούμερο που έγραψε ο πολυτάλαντος πρωταγωνιστής Δημήτρης Λεβέντης με την ευκαιρία της επίσκεψης του Μαμαλάκη στα Κύθηρα. Ο Λεβέντης σατιρίζει με χαριτωμένο τρόπο τις τοπικιστικές αδυναμίες των Κυθηρίων που πάντοτε έδιναν λαβή για ξεκαρδιστικά νούμερα.
Στο νούμερο αυτό ήταν δύο χορωδίες, που εκπροσωπούσαν το βόρειο και το νότιο μέρος των Κυθήρων, και ένας χαριτωμένος τύπος ντυμένος Μαμαλάκης που τον τραβοκοπούσαν πότε μέσα πότε έξω.
Ο κ. Γιώργος ο Καλλίγερος, παλαίμαχος στα καρναβάλια και στους χορούς στα Κύθηρα, χορεύει και τραγουδάει με τη Βάνα τη γιατρό την Τσικνοπέμπτη του 1987. Το πιάνο που φαίνεται στο βάθος είναι το πιάνο που έπαιζε και κούρδιζε ο Αττίκ τα Καλοκαίρια που παραθέριζε στα Κύθηρα. Το δώρισε η οικογένεια Καλούτση στον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο.
επιθεώρησητσικνοπέμπτη