Η οικοκυρική σχολή του Μυλοποτάμου

Τον Αύγουστο του 1945 ιδρύθηκε στα Κύθηρα με τις ενέργειες του Υπουργού Προνοίας Γρηγόρη Π. Κασιμάτη, Αγροτική Μεταβατική Οικοκυρική Σχολή για κορίτσια που είχαν αποφοιτήσει από το Δημοτικό. Τα μαθήματα που διδάσκονταν ήταν οικιακή οικονομία, πρώτες βοήθειες, διαιτητική, Κοπτική-ραπτική, χειροτεχνία, γεωπονικά, υγιεινή, βρεφοκομία, μαγειρική, υφαντουργία, θρησκευτικά, ιστορία, ελληνικά, αριθμητική, γυμναστική, ωδική.

Η αποστολή της Σχολής αυτής ήταν να προετοιμάσει συζύγους και μητέρες παρέχοντας όλες τις απαραίτητες γνώσεις, μάλιστα σε μια εποχή που πολλοί Κυθήριοι μετανάστες γύριζαν στην πατρίδα για να πάρουν σύζυγο από τη γενέτειρα.

Από το 1945 μέχρι το 1959 η Σχολή στεγάστηκε στην Καρβουνάδα. Το 1959 μετακόμισε στο Μυλοπόταμο και στεγάστηκε στην Οικία Δαμιανού Στρατηγού και Κρητικού. Το 1971 στεγάστηκε στο νέο κτίριο που κατασκευάστηκε στο Μυλοπόταμο με δαπάνη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών σε οικόπεδο που παραχώρησε δωρεάν ο Βασίλειος Μαλάνος. Το διάταγμα για την ίδρυση της Σχολής στην Καρβουνάδα, με χρονολογία 4-8-1945, υπογράφει ο Αντιβασιλεύς Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός.

Η Σχολή γνώρισε μεγάλη ακμή και οι μαθήτριες που φοίτησαν προέρχονταν όχι μόνο από τα Κύθηρα, αλλά και από τη γειτονική Πελοπόννησο, λειτούργησε δε μέχρι το 1980 συμπληρώνοντας 35 χρόνια μεγάλης προσφοράς.