Η γέφυρα του Κατουνιού

Τα μεγάλα έργα υποδομής που άφησε η Αγγλοκρατία στα Κύθηρα είναι τα σχολεία, το οδικό δίκτυο, τα γεφύρια, τα υδραγωγεία με τα υπόγεια τούνελ, το αποχετευτικό, οι δενδροφυτεύσεις, το λοιμοκαθαρτήριο, έργα εξωραϊσμού κτ.λ.

Το γεφύρι στο Κατούνι θεωρείται το μεγαλύτερο πέτρινο γεφύρι στην Ελλάδα και έγινε κατά τη δεκαετία του 1820, όπως και τα κυριώτερα έργα, όταν υπηρετούσε στα Κύθηρα ως Τοποτηρητής ο Άγγλος μηχανικός Τζων Μακφέιλ. Όπως για όλα τα μεγάλα έργα, έτσι και για τη γέφυρα του Κατουνιού υπάρχει ο σχετικός θρύλος. Ο Άγγλος Μακφέιλ, πρωτεργάτης στην κατασκευή της, έφτιαξε λεει τη γέφυρα για να μπορεί να βλέπει την αγαπημένη του, μια όμορφη Τσιριγωτοπούλα. Αυτό βέβαια είναι μια ρομαντική ιστορία όπως αυτές, στις οποίες αρέσκεται πολύ ο λαός, και δεν γνωρίζομε αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το βέβαιο είναι ότι προ μερικών ετών ήρθαν από την Αγγλία στα Κύθηρα κάποιοι απόγονοί του και καμάρωναν για τα έργα που σχεδίασε ο πρόγονός τους και ρωτούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον για την κοπέλα που αγάπησε ο Μακφέιλ.

 

γέφυρακατούνικύθηρα