Η αδελφότητα της Αγίας Δωρεάς στα Κύθηρα

Κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας συστήθηκε στα Κύθηρα από τους καθολικούς  περί το 1622 η αδελφότητα της Αγίας Δωρεάς (corpus domini)

Η έδρα της ήταν ο λατινικός ναός της Παναγίας των Λατίνων επάνω στο φρούριο. Η αδελφότητα είχε καπελάνο, δηλ. ιερωμένο, βαρδιάνο, δηλ. φύλακα, προκουραδόρο, δηλ. επίτροπο, αποθηκάριο και ταμία. Τα έξοδα τα είχε αναλάβει το δημόσιο. Επειδή στα Κύθηρα οι καθολικοί δεν ήταν πολλοί (κυρίως η φρουρά, οι Βενετοί αξιωματούχοι και λιγοστές οικογένειες, οι οποίες σιγά σιγά απορροφήθηκαν από το υπέρτερο ορθόδοξο στοιχείο) η αδελφότητα παρήκμασε και αδρανοποιήθηκε. Μετά από χρόνια επανιδρύθηκε και για να ισχυροποιηθεί ονομάστηκε «Αδελφότητα της Αγίας Δωρεάς και της Παναγίας των Μυρτιδίων»

Έτσι η ολιγάριθμη λατινική αδελφότητα ενισχύθηκε από τους ορθόδοξους, οι οποίοι συσπειρώθηκαν γύρω από την εικόνα της Μυρτιδιώτισσας, που εκείνη της περίοδο φυλασσόταν σε αλτάριο στον καθολικό ναό του κάστρου. Οι Βενετοί συνήθιζαν να προσεταιρίζονται και να εκμεταλλεύονται τα σύμβολα λατρείας των ντόπιων για να εξυπηρετήσουν πολιτικά συμφέροντα.  Στην περίπτωση των Κυθήρων μετέφεραν στο λατινικό ναό την εικόνα της Μυρτιδιώτισσας και την κάρα του Οσίου Θεοδώρου. Εννοείται ότι τα αφιερώματα των Κυθηρίων τα κατακρατούσε η αδελφότητα για λογαριασμό του λατινικού ναού.     

ΠΗΓΗ: Η΄ Πανιόνιο Συνέδριο. τ.3ος Χρύσα Μαλτέζου: Παναγία Μυρτιδιώτισσα, ο χαμένος θησαυρός της μονής. (17ος αι.)