Ένα ατύχημα στα Κύθηρα το 1942

Κατά την Κατοχή ένα Γερμανικό υδροπλάνο από κακό υπολογισμό δεν προσθαλασσώθηκε ομαλά στον κόλπο του Καψαλίου, αλλά έπεσε πάνω στην οικία Μόρμορη και την κατέστρεψε. Το 9 μελες πλήρωμα σκοτώθηκαν όλοι.

Την άλλη μέρα ήρθε από τα Χανιά άλλο Γερμανικό υδροπλάνο, το οποίο κατά την προσθαλάσσωση παρασύρθηκε από τον αέρα, χτύπησε σε ένα βραχάκι και κάθησε στην παραλία. Από την πρόσκρουση άνοιξε τρύπα και ο πιλότος κάλεσε σε βοήθεια τους Καψαλιώτες να κουβαλούν αμμοχάλικο, το οποίο θα χρησιμοποιούσαν με τσιμέντο ταχείας πήξεως για να επιδιορθώσουν το τραύμα του υδροπλάνου.

Η φωτό την οποία μου έστειλε ευγενώς ο κ. Νίκος Δεσύλλας από την Κέρκυρα δείχνει ένα στιγμιότυπο με τον κόσμο μαζεμένο δίπλα στο τραυματισμένο υδροπλάνο.

(Τις πληροφορίες μου έδωσε ο αυτόπτης μάρτυρας Μανώλης Δαπόντες )

Από το διαλυμένο υδροπλάνο βρήκαν υλικό οι φαναρτζήδες των Κυθήρων και με το αλουμίνιο έφτιαχναν σφυρήλατα διάφορα σκεύη για την κουζίνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί, τα θύματα του ατυχήματος, ετάφησαν στο Κάστρο, δίπλα στις φυλακές, σε 2 κοινούς τάφους.

Μετά τον πόλεμο ήρθαν από τη Γερμανία συγγενείς των θυμάτων και έκαναν ανακομιδή των οστών. Μέχρι τα τελευταία χρόνια σώζονταν στο σημείο ταφής δυο τσιμεντένιοι Γερμανικοί σταυροί που είχαν τοποθετήσει στους τάφους.