Χαράλαμπος Κορωναίος

Πρωτοπόροι Κυθήριοι της διασποράς

Μοιάζει με παραμύθι. Το 1907 ο Χαράλαμπος Κορωναίος έφυγε από τα Κύθηρα μετανάστης για την Αυστραλία, όπως τόσοι και τόσοι Κυθήριοι. Εκεί παντρεύτηκε και το 1909 βρέθηκε σε μια απομονωμένη περιοχή του δυτικού Κουίνσλαντ.

Με πολύ μεράκι ξεκίνησε να φτιάξει στο πουθενά ένα πολυτελές ξενοδοχείο, το οποίο φιλοξένησε προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο. Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τη συνήθεια των αποδήμων μας άλλαξε το όνομά του χάριν συντομίας και έγινε γνωστός σαν Χάρης Κορώνης.

Το 1919 προσγειώθηκε ένα αεροπλάνο στην περιοχή, όπου είχε το ξενοδοχείο του ο Κορώνης και προκάλεσε τόση εντύπωση, ώστε αμέσως αποφασίστηκε μέσα στο ξενοδοχείο του η ίδρυση της QUANTAS (QUEENSLAND AND NORTHERN TERRITORY AERIAL SERVICES) η οποία έγινε ο εθνικός αερομεταφορέας της Αυστραλίας.

Ο Κορώνης συμμετείχε σ’ αυτό το μεγάλο εγχείρημα με όλες του τις δυνάμεις και ήταν από τους πρώτους μετόχους.

Μάλιστα πρότεινε, όπως και έγινε, να δώσουν στα πρώτα αεροπλάνα ονόματα από την Ελληνική μυθολογία, όπως Περσεύς, Ερμής, Πήγασος, Αταλάντη.

Το ιστορικό ξενοδοχείο του Κορώνη (HOTEL CORONES) λειτουργεί μέχρι σήμερα και σαν μουσείο και προσελκύει εκατοντάδες τουρίστες.

 

Ο Χάρης Κορώνης αριστερα με τα αδέλφια του