Αρμάνδος Δελαπατρίδης

Για να ξεσκάσομε λιγάκι από τη σαστιμάρα, τη θολούρα και την αβεβαιότητα της προεκλογικής περιόδου, προτείνω για λίγο να θυμηθούμε τον Αρμάνδο Δελαπατρίδη, τον αξέχαστο τύπο της παλιάς Αθήνας από την κατηγορία των “πολιτικών”.

Μικρασιάτης την καταγωγή, ήρθε στην Αθήνα το 1925, όπου έκανε την εμφάνισή του ως αρχηγός του Α’ Αναμορφωτικού Κόμματος, του “Κόμματος των Κυανολεύκων”. Από την πρώτη του εμφάνιση στην πλατεία Συντάγματος απέκτησε τον τίτλο του “Προέδρου”. Με ύφος Ναπολέοντα, ψηλός με μαύρη ζακέτα, σκληρό καπέλο, γκέτες στα παπούτσια, μονόκλ στο μάτι, μόλις εμφανιζόταν, ξεσήκωνε τους αργόσχολους καφενόβιους του Ζαχαράτου, αλλά και την αριστοκρατία και όλο τον κόσμο, που διασκέδαζαν μαζί του και προτιμούσαν τις αγορεύσεις του καλύτερα, παρά να πάνε στο θέατρο.

“Λόγο, λόγο κ. Πρόεδρε!” Και ο Δελαπατρίδης ανέλυε το πολιτικό του πρόγραμμα με λεπτομέρειες και σχημάτιζε “Κυβέρνηση” με μέλη φίλους, οπαδούς του. Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμά του προέβλεπε τη σύσταση Υπουργείου…Έρωτος.

Η τρέλλα του γραφικού και ακίνδυνου Δελαπατρίδη, που αγαπήθηκε όσο κανένας, διασκέδασε πολύ την εποχή του και πολλοί πλούσιοι Αθηναίοι τον χρηματοδοτούσαν. Πέθανε το 1960.