ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ-FUCHS Μια ξεχωριστή φυσιογνωμία του Ελληνικού κινηματογράφου με καταγωγή από το Μυλοπόταμο των Κυθήρων

Η ιστορία του έχει μεγάλο ενδιαφέρον, όπως και όλων των Κυθηρίων της διασποράς. Ο παππούς του Αριστείδη, Παναγιώτης Καρύδης, γεννήθηκε το 1833 στην Κάτω Χώρα του Μυλοποτάμου και ήταν επιπλοποιός. Σε νεαρά ηλικία μετανάστευσε στη Σμύρνη, όπου υπήρχε ανθούσα Κυθηραϊκή παροικία και διακρίθηκε σαν λεπτουργός. Εκεί παντρεύτηκε την Αλεξάνδρα Ρούσου, με την οποία απέκτησε 5 παιδιά.

Ένα από αυτά, ο Ξενοφών, ασχολήθηκε με το εμπόριο καπνών. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή ο Ξενοφών βρέθηκε στο Γκντάνσκ της Πολωνίας, όπου παντρεύτηκε την Ελληνογερμανίδα Μπάρμπαρα Φούξ, με την οποία απέκτησε τον Αριστείδη (Ντίντη) το 1929 και το Μιλτιάδη, το διάσημο αρχιμουσικό και μαέστρο στις μεγαλύτερες όπερες του κόσμου.

Ο Αριστείδης σπούδασε κινηματογράφο στη Βιέννη. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και συνεργάστηκε με τη Φίνος Φιλμ και άλλες πασίγνωστες εταιρείες ως οπερατέρ, ως σκηνοθέτης και επί σειράν ετών δ/ντής φωτογραφίας σε πάνω από 100 ταινίες γνωστές και αγαπημένες, που έγιναν μεγάλες εμπορικές επιτυχίες με διακρίσεις και βραβεία, όπως Χτυποκάρδια στο θρανίο, Γάμος αλά Ελληνικά, Έγκλημα στα παρασκήνια, Η ωραία των Αθηνών, Έγκλημα στο Κολωνάκι κ.α.

Αριστείδης Καρύδης-Fuchs

Ο Αριστείδης με την πλούσια κινηματογραφική διαδρομή, εκεί που διακρίθηκε ιδιαιτέρως είναι η δ/νση φωτογραφίας. Θεωρείται εξαιρετικό ταλέντο σε πολλές ειδικότητες, αλλά κυρίως ξεχώρισε ως ο μάγος της λαμπερής ασπρόμαυρης εικόνας της χρυσής εποχής του Ελληνικού κινηματογράφου.

Το 1960 παντρεύτηκε στην Αθήνα την ηθοποιό Μάρω Κοντού. Πέθανε το 1998.